Патологоанатоми з медичного комплексу в Нью-Йорку підготували один з найбільших і всебічних аналізів розтинів жертв COVID-19.

Про це повідомляє Medical Xpress.

На сьогодні команда провела понед 90 розтинів. Загальні анатомічні дані були об'єднані з історією хвороби.

Спочатку COVID-19 розглядалося як захворювання органів дихання, але аналіз показав, що він також викликає ушкодження тонкого шару клітин, які вистилають кровоносні судини, що лежить в основі аномалій згортання крові і гіпоксії.  Таке ушкодження спостерігається при тяжкому протіканні хвороби. Так, у пацієнтів розвивалася поліорганна недостатність, що призводить до смерті.

Легені майже у всіх випадках мали дифузне пошкодження альвеол, невеликих «мішечків», де відбувається обмін киснем і вуглекислим газом з кров'ю.

Також у пацієнтів виявили тромби в багатьох інших органах, зокрема, в мозку, нирках і печінці.

При дослідженні мозку, запалення були напрочуд рідкісними, і тільки в декількох випадках були виявлені невеликі осередки хронічного запалення. Проте, в певній кількості випадків були виявлені мікротромби з невеликими ознаками загибелі тканин, викликаної закупоркою кровоносних судин як в периферичних, так і в глибоких частинах мозку. Ці дрібні мікроінфаркти можуть пояснити деякі психологічні зміни, що спостерігаються у деяких пацієнтів з COVID-19.

Нагадаємо, що вчені знайшли спосіб, як знищити коронавірус.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ