Мутації коронавірусу у Великобританії та Південній Африці швидко поширюються, що сприяє рекордним сплескам у двох країнах. Ці два штами є більш заразними, ніж інші варіанти, і дійшли до багатьох інших країн, а дослідники та службовці охорони здоров’я турбуються про їх потенційний вплив на вакцини.

Нове дослідження, опубліковане виданням bgr.com, виявило, що вакцина Pfizer / BioNTech може нейтралізувати штам В.1.1.7 з Великобританії.

Водночас, дослідники з Південної Африки виявили, що моноклональні антитіла та переливання плазми крові не можуть нейтралізувати мутований спайковий білок варіанту B.1.351. Це робить можливим реінфекцію та може вплинути на ефективність вакцини. З середини грудня нові штами коронавірусу, виявлені у Великобританії (B.1.1.7) та Південній Африці (B.1.351), з'являються у великій кількості звітів та досліджень.

Два штами мають по кілька мутацій, включаючи генетичні зміни, які впливають на ключовий компонент вірусу, на який орієнтовані вакцини: спайковий білок. Ці дві мутації є більш заразними, і, як наслідок, спричинили сплеск захворювань COVID-19 у Великобританії та Південній Африці, причому обидві спричинили зростання кількості загиблих. Штами були виявлені в багатьох інших країнах, включаючи США, де заявили, що штам Великобританії може стати домінуючим у країні до березня.

Лікарі та чиновники охорони здоров’я побоюються, що мутації можуть вплинути на імунітет COVID-19, незалежно від того, набутий він після контакту з вірусом чи після вакцинації. Це може призвести до збільшення кількості інфекцій та реінфекцій у найближчі місяці, якщо вакцини не будуть працювати. Нові дані дають як хороші, так і погані новини про мутації. Нинішні вакцини все ще працюють проти штаму Великобританії, але південноафриканський варіант може бути більш проблематичним.

Опублікувавши дослідження, згідно з яким детальні лабораторні експерименти, свідчать, що вакцини Pfizer / BioNTech, можуть нейтралізувати загальну мутацію білка, яка зустрічається як в B.1.1.7, так і в B.1.351, дві компанії випустили нове дослідження щодо мутації у Великобританії.

Pfizer і BioNTech створили в лабораторії химерний вірус, який продемонстрував повний спайковий білок, розглянутий у B.1.1.7, і протестував його проти антитіл, зібраних у добровольців на етапі 1/2 фази досліджень вакцин. Перевага цього дослідження полягає в тому, що вчені змогли спостерігати нейтралізуючу здатність антитіл вакцини проти повного спайкового білка B.1.1.7, який має 10 різних мутацій.

Окремо дослідники з Південної Африки показали в експериментах, що мутація B.1.351 може уникнути антитіл від трьох окремих препаратів та антитіл, отриманих при переливанні плазми людей, що пережили COVID-19. Моноклональні препарати та плазма також націлені на білок, як і вакцини. Мета цих методів лікування – зупинити прив’язку вірусу до рецепторів АПФ2.

Якщо ліки та вакцини не зможуть виконати це завдання, вірус продовжить розмножуватися всередині організму.

Південноафриканські вчені опублікували свої висновки у формі незалежної рецензії, дійшовши висновку, що реінфекція мутацією можлива і вакцини можуть не спрацювати проти цього штаму.

Дані підкреслюють перспективу реінфекції антигенно різними варіантами і можуть передбачати знижену ефективність сучасних вакцин.

Дослідники з південноафриканського органу охорони здоров'я NICD раніше заявляли, що різні експерименти показали, що антитіла, що циркулюють у крові людей, що пережили COVID-19, не зможуть нейтралізувати мутацію B.1.351 у половини випадках.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ