Колишній астронавт НАСА розповів, що відчуває людина в цей момент, передає ВВС Україна.

«Ще до того, як я полетів у космос, я чув історії космонавтів про яскраві спалахи світла на орбіті, коли вони потрапляли в зону високої радіації», – розповідає Террі Віртс, колишній космонавт НАСА.

Це сталося в п'яту ніч під час його першого польоту на МКС на космічному шатлі «Ендевор» в 2010 році. «Щойно я заплющив очі, аж раптом – бах! Гігантський сліпучий спалах, але жодних звуків».

Зоряні простори невтримно ваблять людство. Але там, за межами нашої планети, людям доведеться зіткнутися з аномальними явищами, не схожими на жодне, яке ми могли спостерігати на Землі.

Одним із найдивніших відомих нам космічних явищ є те, свідком якого став Віртс. Це південно-атлантична аномалія (ПАА) – потужний спалах світла без жодного звуку.

ПАА не лише дивно виглядає, але й вкрай небезпечна. У зоні її дії комп'ютери повністю виходять з ладу, а люди отримують високу дозу радіації.

Через це ПАА називають також «космічний бермудський трикутник».

З поширенням пілотованих польотів у космос, під час яких космонавти повністю залежать від роботи комп'ютерів, південно-атлантична аномалія становить дедалі більшу небезпеку.

Щоби зрозуміти, як діє ПАА, потрібно спочатку розібратися з тим, що таке радіаційні пояси Ван Аллена.

Це – два шари високоенергійних заряджених частинок, які утримуються навколо Землі її магнітним полем.

«Сонце випромінює радіацію, – каже Віртс, – і величезна кількість частинок, зокрема, електронів, вистрілюють з його поверхні в космос. Коли ця матерія наближається до Землі, вона потрапляє в зону її магнітного поля і утворює радіаційні пояси навколо нашої планети».

З одного боку, пояси Ван Аллена захищають Землю від високозаряджених електронних частинок, які викидає з поверхні Сонця. Але з іншого – форма нашої планети утворює своєрідну магнітну пастку.

Оскільки форма Землі трохи сплющена в області полюсів, її магнітні поля також дещо відхиляються від географічних полюсів, а разом з ними і пояси Ван Аллена.

ПАА – це місце, де внутрішній радіаційний пояс Ван Аллена розташований найближче до Землі.

Через нахил магнітної осі дія магнітного поля є найсильнішою на півночі, в результаті простір над Південною Атлантикою та Бразилією потрапляє безпосередньо в радіаційний пояс Ван Аллена.

Для Землі це явище не становить небезпеки. Але воно спричиняє повний хаос у комп'ютерах супутників та інших космічних апаратів, які потрапляють в цю зону.

ПАА також впливає на фізичний стан космонавтів на борту МКС. Це на собі відчув Террі Віртс під час польоту на «Ендеворі» у 2010 році та перебуванні на борту МКС у 2014-му.

Вихід комп'ютерів з ладу в НАСА позначають спеціальною абревіатурою – SEU (single event upset – збій внаслідок поодинокої події). Робота комп'ютера в цей момент на мить переривається – і так буває досить часто.

«Різноманітні космічні об'єкти – супутники та МКС – досить часто потрапляють в цю зону і у них відбувається збій в роботі, – додає фахівець. – Важливо, щоби вони якнайшвидше залишили її».

Як пояснює Террі Віртс, космонавти на МКС використовують спеціальну «водяну стіну». Її споруджують із 50-літрових резервуарів з водою навколо спального місця.

За рівнем радіації на борту уважно стежать протягом усієї космічної місії.

«МКС облаштована електронними детекторами, які реагують на спалахи радіації і відсилають дані про це на Землю», – розповідає колишній космонавт.

«Кожен з нас має радіаційний датчик, з яким ми ніколи не розлучаємося під час перебування у космосі. Я тримав його у кишені під час обох місій. Коли я виходив у відкритий космос, я також брав його із собою».

Оскільки польоти в космос стають дедалі частішими і більш віддаленими, проблему радіації необхідно вирішити вже зараз.

«Коли ми літатимемо на великі відстані в глиб Сонячної системи, центр керування польотами на Землі вже не допоможе», – каже Віртс.

«Нам доведеться чекати кілька хвилин, перш ніж ми зможемо отримати відповідь. Отже, комп'ютери мають бути потужнішими, оснащеними штучним інтелектом».

«Проблема полягає також й у тому, що чим потужніший комп'ютер, тим він більш чутливий до радіації».

«Розв'язання цієї проблеми є надзвичайно важливим для майбутніх досліджень космосу», – підсумовує Террі Віртс.

ІА "Вголос": НОВИНИ