Культурна платформа «Ковчег Україна» припиняє співпрацю з українською диригенткою Оксаною Линів.

Причиною стало те, що Линів готує в італійському оперному театрі у Болоньї російськомовну оперу та ще й за участі російських виконавців та музикантів.

Про це Ковчег «Україна» повідомив на своєму сайті.

Так, адміністрація культурної платформи шокована діями Оксани Линів.

«Українські солісти та композитори уже відмовились від такої ганебної співпраці. Втім, сама пані Линів офіційно заявила, що готова співпрацювати з росіянами, а для цього російським артистам достатньо лише написати заяву про засудження війни», - йдеться у повідомленні.

У той час, як Міністерство культури та інформаційної політики України та Ukrainian Institute - Український інститут разом із усією українською культурною спільнотою шле відозви у всі культурні інституції світу з роз'ясненням чому потрібно припинити будь-яку співпрацю з росіянами, чому не існує «хороших рускіх»; в той час, як долаючи шалений спротив і нерозуміння західного світу щодо руху Cancel Russian culture, неймовірними зусиллями нам вдалось переконати близько ста різних інституцій задекларувати публічну відмову від співпраці з Росією (це зробила Мюнхенська філармонія, Карнеґі-гол, Каннський фестиваль, що не буде запрошувати у свою програму російські фільми й офіційну делегацію росії); в той час, як безпрецедентну реакцію на заклик скасувати російську культуру виказали десятки інституцій, що роками співпрацювали з Росією, – і ми щиро захоплюємось їхньою принциповістю і висловлюємо глибоку вдячність багатьом польським оркестрам і філармоніям, литовським інституціям, які видалили з усіх програм російську класичну музику і відмовилися від співпраці з російськими артистами, а натомість самі українці ідуть на відверту співпрацю з ворогом і тим самим реабілітують росіян в очах і так дуже лояльного до них Західного світу.

«Ми вважаємо, що культура є наймогутнішою зброєю у цій війні, і росія впродовж століть використовувала саме культуру для прикриття своїх імперських злочинів», - йдеться у заяві.

У культурній платформі також заначили, що особливим цинізмом є однією рукою писати пост, у якому висловлювати співчуття диригенту Львівської опери з приводу трагічної загибелі його батьків в Ірпені, а іншою – підписувати контракти з тими, хто прямо причетний до їхнього вбивства. «За те, що відбувається нині в Україні, російська культура і російські культурні діячі несуть відповідальність поряд із російською зброєю. Бо саме культура і її носії поставляють в російські мізки уявлення про те, що таке «добре» і що таке «погано», саме вони вибудовують їхню систему цінностей – ту систему цінностей, яка дозволяє потім бомбити пологові будинки і музеї» (зі статті Катерини Щоткіної для ДТ).

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ