Щороку в Україні фіксують від 500 до 700 рекордів. Це досить вагомі та серйозні визнання, до яких рекордсмени готуються довго та ретельно. А ось заявок надходить в десять разів більше. Тобто з десяти поданих заявок тільки одна проходить всі процедури та стає рекордом.

«Вголос» поспілкувався з особою, яка проголошує заповітні слова: «Рекорд встановлено!». Це експерт Національного реєстру рекордів України Павло Горішевський.

За його словами, фіксувати рекорди він почав років шість тому. Спочатку його залучали як експерта з перевірки певних намірів рекорду. А згодом запросили самому реєструвати рекорди.

Експерт зізнається, що ця робота приносить йому велике моральне задоволення. Адже так приємно радіти разом з усіма, коли рекорд визнають встановленим.

Як встановити рекорд: технічні деталі

За словами  експерта, щоб  рекорд визнали, претендент повинен подати заявку на сайті Національного реєстру рекордів України. Експертна комісія розгляне її та визначить, чи був уже такий рекорд та чи можливо його зафіксувати. Заявок на рекорд, як-от випити найбільшу бочку пива чи з'їсти найбільшу кількість бургерів, тут не приймають. Хоча у світі є і такі рекорди. Також комісія може отримати додаткові пояснення та порекомендувати змінити якісь параметри рекорду, аби він справді став таким.

«Умовно кажучи, особа відтискається на одній руці 50 разів, а попередній рекорд – 52 чи 55. Тоді комісія цікавиться, чи людина може побити попередній рекорд», – пояснює Павло Горішевський.

Коли всі ці моменти узгоджені, то визначають час та місце події та експерта, який  зафіксує всі деталі.

Але це ще не все. Після того, як експерт підтвердить, що рекорд встановлено, його висновки перевірить експертна комісія. Для цього фахівці переглянуть відеозаписи та інші документи, які підтверджують правдивість рекорду.

І тільки тоді рекорд вважається встановленим.

За рекорди в Україні рекордсмени отримують тільки моральне задоволення. У світі рекордсмени стають зірками та монетизують свої досягнення. А ось українці тільки тішаться.

Рекорд, на підтвердження якого очікували найдовше

Павло Горішевський зізнається, що навіть якщо рекорд уже встановлений, інколи на його підтвердження доводиться очікувати дуже довго.

Так, рік тому 14-річний мешканець Славського на Львівщині Данило Бега став наймолодшим українцем, який піднявся на гору Кіліманджаро. Проте, аби визнати його рекордсменом, довелося декілька місяців очікувати від адміністрації парку підтвердження, що його сходження зафіксовано.

«Ми отримали і фотографії, і відео. Але аби рекорд був визнаний рекордом, потрібне було ще й документальне підтвердження від адміністрації парку», – розповідає експерт.

Звісно, перед сходженням альпіністи залишили заявку на сайті Національного реєстру рекордів України та отримали всі інструкції, як і що потрібно зробити, які фото та відео й дані трекерів потрібно буде надати. Рекордсмен все це виконав та надав. А ось документів від парку довелося чекати довше.

Данило Бега
Наймолодший українець, який піднявся на гору Кіліманджаро

Коли експерт приїхав вручати сертифікат, який підтверджує встановлення рекорду, то на самого рекордсмена навіть не звернув уваги.

«Я подивився на нього, на його комплекцію і шукаю, кому вручати сертифікат. Думаю: «Ну стоїть хлопець. А де ж той, хто заліз на гору?» – згадує він.

Позарекордні досягнення

Також, за словами експерта Національного реєстру рекордів України, буває й таке, що він, готуючись зареєструвати, зі здивуванням дізнається, що тут міг бути навіть не один рекорд.

Так, у 2019 році у Львові боєць батальйону «Львів» Зореслав Каїнський пробіг півмарафон у бронежилеті, який важить понад 9 кг, за менш ніж дві години.

Павло Горішевський тоді зафіксував цей рекорд.

«Я ані на мить не сумнівався, що Зореслав встановить цей рекорд. А ось те, що його дружина здолала цей марафон набагато швидше, ніж він, для мене стало шоком. Щоправда, вона була без бронежилета. Але зараз я впевнений, що вона б теж пробігла в броніку. І ще не відомо, хто б з них фінішував швидше», – каже експерт.

Павло Горішевський зазначає, що за кожним рекордом стоїть величезна праця як рекордсмена, так і команди, яка йому допомагає. Інколи подумки він приміряє ці рекорди на себе і визнає, що сам би їх не встановив.

Зореслав Каїнський
Зореслав Каїнський здолав півмарафон у бронежилеті

«В тому бронежилеті ходити важко. А тут цілий півмарафон пробіг, та ще й так швидко. Я би хотів пробігти такий марафон, але розумію, що пробіжу метрів 200-300. І все», – зізнається експерт.

Рекорд, якого не помітиш оком

Звісно, кожен рекорд – надзвичайний. Але є і найнезвичайніші.

У лютому минулого року львівський тілоохоронець Федір Андраш показав, як за 0,65 секунди може дістати пістолет з кобури та влучити в ціль на відстані 2,5 метра.

«Я не встигав очима зрозуміти, як він це робить. Настільки швидко у нього руки літали. І тільки коли переглядав відео у режимі сповільнення, то побачив, що він робив», – каже Павло Горішевський.

Федір Андраш
Найшвидший стрілець України

За його словами, фіксуючи стільки років рекорди, не перестає кожного разу дивуватися. Бо інколи люди тренуються все життя, щоб встановити свій рекорд.

Найоригінальніший рекорд

Один з найоригінальніших рекордів, на думку експерта, встановили мешканці села Мшани Городоцької ОТГ. Вони вишили на будівельній сітці узори всіх регіонів України – 24 областей та Автономної Республіки Крим.

«Здавалося б, що можна ще зробити з вишивкою? Який ще рекорд можна з вишиванок поставити? Здається, поставили все, що тільки можна», – каже Павло Горішевський.

Мшани. Рекорд України з вишивки
Найоригінальніша вишивка України

За його словами, у Мшанах проявилася титанічна праця чотирьох осіб, які встановили цей рекорд. Виявилося, що будівельна сітка погано тримає вишиті узори. І рекордсмени тривалий час готувалися до нього, готували матеріали, а також шукали орнаменти, аби відобразити кожен регіон України. На підготовку до рекорду пішли місяці.

«На перший погляд – все просто. Але там стільки неймовірної роботи. Особливо – підготовчої. Для мене це було і здивування, і несподіванка», – говорить експерт.

Рекорди, які приносять задоволення

Окрім вищезгаданих одиночних рекордів, в Україні також поширені масові. Це коли одну й ту ж справу робить дуже-дуже багато людей. До прикладу, цього року у День Незалежності України у Сокалі 848 хористів виконали одночасно гімн січових стрільців «Ой у лузі червона калина».

Сокаль. рекорд
848 хористів виконали одночасно гімн січових стрільців «Ой у лузі червона калина»

«Хористів було на кілька сотень більше, ніж передбачено в заявці рекорду. Подвір’я не могло їх вмістити. І під час співу шеренги хористів розступалися, аби я міг пройти і порахувати їх», – говорить Павло Горішевський.

Також неймовірне задоволення отримав експерт, фіксуючи гру 407 бандуристів у Львові біля пам’ятника Шевченку 9 березня 2019 року. Тоді музиканти виконали «Реве та стогне Дніпр широкий». А бандуристів своїми голосами та співом підтримала хорова капела «Дударик».

«Це звучало феноменально», – каже експерт, який ходив між музикантами та рахував їх.

І додає, що для встановлення рекорду вистачило б і 300 бандуристів.

До речі, рахує він учасників не на пальцях, не на рахівниці і не робить поміток. Для таких випадків використовує спеціальний апарат. І якщо експерт когось не помітив, то пізніше за допомогою програмного забезпечення всіх учасників перерахують.

Павло Горішевський також згадав і рекорд с. Суховоля,  де є 79 січкарень від понад 30-ти виробників із 10-ти країн світу.

Нік Павлишин
Музей січкарні - майбутній претендент на рекорд Гіннеса

«Такого в Україні немає ніде. Думаю, з часом воно переросте в рекорд Гіннеса», – пророкує експерт.

Також на Львівщині, в Сколівських Бескидах, росте найбільший герб України з кипарисовика горохоплідного. Лісівники десять років дбайливо його вирощували, перш ніж подати заявку до Національного реєстру рекордів України.

Загалом, за словами Павла Горішевського, на Львівщині він зафіксував близько сотні рекордів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ