Булгур - це пропарена, просушена і роздроблена пшениця. Є популярним продуктом у кулінарії країн Близького Сходу і Середземномор'я. З цієї крупи готується багато смачних страв: булгур можна подавати як гарнір до м'яса, риби або птиці, робити з ним салати та закуски.

Зазвичай булгур не промивають перед приготуванням. Однак його можна злегка промити під проточною водою, а потім просушити, щоб крупа вийшла більш розсипчастою.

Булгур краще попередньо обсмажити 2-4 хвилини на вершковому маслі або олії. Завдяки цьому крупа набуває легкого горіхового присмаку. На склянку крупи варто взяти приблизно одну столову ложку масла або олії.

Варити крупу слід з розрахунку 2 склянки води (обов'язково гарячої) на 1 склянку булгура.

Булгур по-турецьки

  • Булгур – 1 склянка.
  • Помідори – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста (невелика) – 1 шт.
  • Перец ьсолодкий –2 шт.
  • Часник - 2-3 зубчики
  • Бульйон (курячий або вода) - 1,5 склянки.
  • Томатна паста - 0,5 ст. л.
  • Масло вершкове - 2 ст. л.
  • Оливкова олія - 1 ст. л.
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний - за смаком

Цибулю, часник і перець дрібно нарізати. Помідори натерти на тертці.

У глибокій сковороді нагріти оливкову олію та вершкове масло. Додати цибулю, обсмажити до м'якості. Додати часник, а потім перець. Через пару хвилин додати помідори, томатну пасту, трохи води. Перемішати, закрити кришкою. Тушкувати 10-13 хвилин.

Висипаємо булгур в сковорідку з овочами, перемішати. Налити бульйон (або воду). Посолити, поперчити. Закрити кришкою й готувати близько 15 хвилин. Даємо постояти булгуру хвилин 30-40, накривши рушником. І можна подавати страву до столу.

«Табуле» – східний салат з булгура та овочів

  • Булгур – 150г;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Помідори –200 г;
  • Перець червоний солодкий – 120г;
  • Петрушка – 30г;
  • Кінза – 50г;
  • Лимон – 1шт.
  • Сіль;
  • Чорний мелений перець;
  • Гірчиця в зернах – 1ст.л.

Булгур промиваємо, поки вода не стане прозорою. Потім заливаємо окріп у пропорції 1:2. Ставимо на повільний вогонь і варимо протягом 10-ти хвилин.

Далі наріжте тонкими слайсами маринований часник, а потім подрібніть. Попередньо замаринувати зубчики часнику можна так: залити водою, додати столову ложку оцту, дрібку солі і цукру, а потім залишити на 15 хвилин.

Петрушку та кінзу кришимо  якомога дрібніше. З'єднуємо з часником.

Далі дрібно нарізаємо перець та помідори і додаємо до салату.

Знімаємо кашу з вогню, трохи підсолюємо і додаємо олію.

Овочі в салатній мисці  заправити соком із половинки лимона, додати спеції за смаком і перемішати.

З'єднайте овочі разом із крупою, перемішайте і подавайте до столу. 

Пряний булгур з курячим філе

  • Булгур - 1 склянка;
  • Вода - 2 склянки;
  • Філе куряче - 300 г;
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Часник - 2 зуб.
  • Олія - 3 ст. л.
  • Фісташки - 2 жменьки;
  • Курага - 2 жменьки;
  • Куркума - 2 ч. л.
  • Кориця - 1/2 ч. л.
  • Перець червоний пекучий - 1/4 ч. л.
  • Коріандр - 1 ч. л.

Куряче філе нарізати досить дрібними шматочками. Подрібнити фісташки та курагу.

Дрібно нарізати цибулю та часник й обсмажити на рослинній олії.

Додати куркуму, коріандр, перець і корицю, а через хвилину курку, курагу та фісташки. За потреби посолити. Обсмажувати декілька хвилин.

Всипати булгур, розмішати й обсмажувати 2 хвилини.

Викласти у форму, змащену олією, залити гарячою водою. Посолити та поставити в духовку, прогріту до 180°С.

Перші 15 хвилин прикрити фольгою, потім її прибрати і запікати ще 10-15 хвилин. Готову страву розмішати й подати до столу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ