Перший президент України, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук дав інтерв'ю журналістам російського видання ТАСС.

Зокрема, він розповів, що Верховна Рада України планує прийняти закон про особливості місцевого самоврядування на Донбасі з урахуванням побажань окремих районів Донецької та Луганської областей за низки умов, але не буде закріплювати особливий статус Донбасу в Конституції України.

Крім того, Кравчук зазначив, що Україна готова гарантувати й інші гуманітарні, мовні особливості життя на території ОРДЛО.

Проте, перший президент України наголосив, що наразі не йдеться про закріплення особливого статусу Донбасу в Основному Законі України, як це передбачено Мінськими угодами.

“Україна – монодержава. У конституції не може бути прописано місцеве самоврядування для певної території з незаконними формуваннями. Тоді це вже федеративна держава з небаченою раніше в світі формою існування”, – сказав він.
Кравчук підкреслив, якщо допустити закріплення такого статусу Донбасу в Конституції, це може стати прикладом для інших регіонів України.

Голова делегації ТКГ додав, що в Україні прекрасно розуміють, що Донбас дещо відрізняється від інших регіонів, саме тому  парламент і готовий передбачити особливі умови самоврядування.

“Через шість років війни уявити, що в Донбасі такі ж умови, як у Львівській області, – це просто фантазія, ми це розуміємо”, – визнає Кравчук.
Крім того, він додав, що серед ініціатив Ради є і створення вільної економічної зони на сході України, параметри якої також ще підлягають обговоренню.
“Необхідно зрозуміти, де на Донбасі Україна? Якщо розробити цей закон прямо зараз, то виходить, що від нас, крім цього закону, нічого не потрібно, і це при тому, що ми ще й повинні узгодити його з ОРДЛО. На такий диктат ми піти не можемо, з нами треба рахуватися”, – звернув увагу Кравчук.
Він пояснив, що в розумінні Києва спочатку з Донбасу повинні бути виведені всі незаконні збройні формування і відновлений контроль над територією, інакше, як він висловився, “це не Україна”.

Джерело - «Букви».

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ