«Україна має готуватися до протистояння, важкого і виснажливого. Світ має збагнути, що сьогодні незалежна суверенна європейська Україна - це і є його геополітична зброя проти імперських претензій Росії», - йдеться у документі, повідомляє Укрінформ.

Як відзначили екс-лідери України, під час виборів президента України та позачергових виборів до Верховної Ради українці однозначно підтвердили власний європейський вибір, бажання позбутися комуністичного та авторитарного минулого, модернізувати країну за європейськими стандартами. Ці прагнення, за їх словами, визначатимуть надалі діяльність влади, яка вже досягла «перших успіхів» на цьому шляху.

Разом з цим, на думку президентів, реальних зрушень поки що недостатньо. Влада так і не спромоглася зупинити втягування України до кремлівського сценарію окупації і перетворення східних територій на криміналізовані проросійські анклави.

Кравчук та Ющенко зауважили, що міжнародні переговори у різних форматах, у тому числі переговори  у Женеві, Мілані та Мінську, до цього часу не принесли жодних реальних змін у плани Кремля ліквідувати Українську незалежну державу методами гібридної війни.  Жодного дня бойовики не дотримали перемир'я, а Росія не припиняла потік зброї та незаконне вторгнення військ в Україну.

«Сьогодні є всі підстави констатувати, що захоплені терористичними організаціями «ЛНР» і «ДНР» території повністю вийшли з-під контролю української влади. Не зважаючи на присутність моніторингової місії ОБСЄ, через український кордон вільно проходять російські війська і техніка, так звані гуманітарні конвої», - йдеться у заяві.

Відповіддю на такі дії, на переконання обох політиків, має бути модернізація Збройних сил України та реформи в усіх сферах суспільно-економічного та політичного життя. При цьому Україна має радикально змінити економічну та соціальну політику щодо захоплених територій, припинити постачання енергоносіїв та фінансування виплат, якими можуть скористатися терористи.

«Не можна коштом українського бюджету нищити український суверенітет. Водночас, має бути знайдений механізм захисту пенсіонерів та інших вразливих груп, які опинилися на окупованій території», - наголошують президенти. Для доставки на окуповані території пенсій та соціальних виплат вони пропонують скористатися допомогою Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій.

Коментуючи прагнення ватажків самопроголошених республік вийти на прямі переговори з політичним керівництвом України, Кравчук і Ющенко одностайні в думці, що глава європейської держави не може домовлятися з терористами, які насправді є лише інструментом у великій геополітичній грі Росії.

«Ми маємо заявити свій ультиматум – ті, хто відмовиться скласти зброю і продовжить вбивати, морити людей голодом і холодом, зазіхати на територіальну цілісність України, будуть знищені. В Україні буде наведено державний порядок відповідно до українських законів та міжнародних норм права», – наголошується в документі.

Президенти констатують, що жодних переговорів за участі цих злочинних груп далі бути не може, адже це були б торги з приводу існування України як незалежної держави: «Такі переговори неможливі за жодних умов. Навіть за бажання міжнародних структур та європейських сусідів».

ІА "Вголос": НОВИНИ