В одному із харківських кафе стався мовний скандал. Бариста відмовився розмовляти з відвідувачами державною мовою, назвав себе «русскім», а коли увімкнули камеру — почав кривлятися та розмовляти так званою «одеською говіркою»

Відео з тим, що трапилося опублікували у телеграм-каналі HyeviyKharkiv.

Інцидент стався у харківському кафе «Zdorovo EST». Як відомо, спочатку відвідувачі попросили, аби їм дали українське меню, утім такого у закладі навіть не було. Бариста, що обслуговував клієнтів, розмовляв російською мовою та казав, що він «славянін» і «русскій». Згодом відвідувачі почали відеозйомку, після чого ситуація перетворилась на справжній цирк. 

Як видно на відео, відвідувачі просять баристу, аби він дотримувався норм мовного закону щодо сфери обслуговування. Проте чоловік починає кривлятися та навмисне перекручувати українську мову.

«Шо ви кажете?Я вас не дочуваю, мені дуже непонятно», — каже він. 

«Обслуговуйте нас українською, будь ласка», — знову просять гості кафе. 

«Так я вас буду розуміть. У міня дуже суржик, у мєня адєський акцент, харашо, акєй?», —  завершує «діалог» бариста.

Через це у соцмережах розгорівся скандал. На інстаграм-сторінці закладу, яку, до речі, також ведуть російською мовою, люди обурюються інцидентом. 

«Українофоби під'їхали. Валіза — вокзал — Росія», «Українофобне дно, а не заклад, не раджу», «Яка неповага до людей, які хочуть отримувати обслуговування українською в Україні. Просто жалюгідне видовище», «Харків'яни, посприяйте закриттю цієї помойки!» — пишуть українці в коментарях. 

Мовний скандал у Харкові також прокоментував телеведучий та волонтер Сергій Притула. 

«Так захотілося до вас зайти в гості!!! Але, певно, треба трохи російську підтягнути?», — "підколов" він. 

Додамо, що наразі заклад ще не оприлюднив жодних вибачень. Також на офіційній сторінці кафе «Zdorovo EST» обмежили можливість писати коментарі. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ