Екс-канцлер Німеччини та голова комітету акціонерів Nord Stream Герхард Шредер назвав анексію українського Криму Росією «законною».

Політик закликав визнати це, а також скасувати санкції, введені проти РФ за агресію в Україні, пише Bild.

Скандальну заяву колишній чиновник зробив увечері 13 червня в Бранденбурзі, виступаючи перед бізнесменами в рамках передвиборних заходів Соціал-демократичної партії, членом якої він є.

«Крим – це стара російська територія. У радянські часи не мало значення, куди Крим був приписаний територіально. Але тепер це вже не так», – сказав Шредер.

На його думку, «приєднанню Криму до Росії можна знайти юридичне обгрунтування».

Він також вважає, що йдеться не про відділення, а про «схвалення населенням», а тому анексія Криму нібито не може вважатися «агресивним актом».

Як зазначили у виданні, кримське питання політик-бізнесмен захищав «у дусі президента Росії Володимира Путіна». Шредер додав, що санкції проти Росії через війну в Україні повинні бути скасовані, а Україна має виконати Мінські угоди.

Видання також зазначає, що Шредер є близьким другом глави РФ, який роками служить російським державним компаніям («Газпром», «Північний потік», «Роснефть»).

«Колишній канцлер часто захищає зовнішню політику Росії. Перед підприємцями в Бранденбурзі Шредер виступає як представник Путіна, як ніколи відверто і виставляє окупацію українського півострова Крим законною», – написав про інцидент німецький телеканал n-tv.

Нагадаємо, що екс-канцлера Німеччини Герхарда Шредера, який очолював федеральний уряд з 1998 по 2005 рік, переобрано главою ради директорів російської державної нафтогазової компанії “Роснафта”.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ