Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України 15 квітня за результатами тендеру замовив ТОВ «АЛТ Україна Лтд» обладнання для балістичних експертиз на 63,20 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», передають Наші гроші. 

Цьогоріч поставлять 10 комплексних систем BalScan виробництва «Laboratory Imaging s.r.o.» (Чехія) для багатофункціонального дослідження об’єктів балістичних експертиз (куль і гільз зі слідами зброї) з можливістю 3D-сканування, порівняння і формування графічних каталогів. Бази даних систем будуть синхронізовані на центральну систему.

Дев’ять систем BalScan коштують по 5,90 млн грн за комплект, а десята система BalScan із централізованим накопиченням та обробкою даних – 10,10 млн грн. за комплект.

У квітні 2018 року ТОВ «Хімлаборреактив» продало криміналістам МВС чотири системи BalScan без централізованого накопичення та обробки даних за такою ж ціною у 5,90 млн грн за комплект, а в червні 2017 року на 18% дешевше – по 4,98 млн грн за комплект.

За даними джерела видання у ДФС, у 2018 році «АЛТ Україна Лтд» ввозила від «Laboratory Imaging s.r.o.» системи BalScan по $63 тис, а в 2017 році – по $66-76 тис.

Гарантійний строк становить рік. Передбачено забезпечення виконання договору 5%.

Ціна угоди на 7% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 67,80 млн грн.

Єдиним конкурентом із такими ж системами BalScan було ТОВ «Кредо ХХІ» Єгора Горбачева і Лариси Самойленко, яке неодноразово програвало «АЛТ Україна Лтд».

«АЛТ Україна Лтд» належить Василю Соколинському, який у 2000-2005 рр.. співволодів «Хімлаборреактивом», який зараз належить лондонській «Кемлаб Інвест Лтд» Рональда Райнера. Ці дві українські фірми не раз були єдиними конкурентами на торгах.

Раніше до складу засновників «Хімлаборреактиву» також входив Борис Храновський, у чийому ПрАТ «Макрохім» Соколинський є підписантом.

Усі три українські компанії разом заснували Київську міську галузеву організацію роботодавців «Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції», згодом «Хімлаборреактив» із неї вийшов.

Крім того, раніше співзасновником асоціації був Федір Кірпенко – власник ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп». За даними «OpenCorporates», із квітня 2016 року Кірпенко також входить до складу директорів датської фірми «Protech solutions K/S». Остання є засновником українського ТОВ «Протек солюшнс Україна» Олександра Єзерського, яке з 2009 року отримало державних підрядів щодо медичного обладнання на 1,26 млрд грн.

Усього з 2009 року «АЛТ Україна Лтд» отримала державних підрядів приблизно на 620,90 млн грн., із яких 294,30 млн грн – у нинішнього замовника, тобто криміналістів МВС.

ІА "Вголос": НОВИНИ