Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити окремий закон щодо процедури притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності.

Про це повідомляє «УНІАН».

1 жовтня на засіданні комітету було прийнято рішення рекомендувати ВР скасувати так звані “поправки Лозового” у Кримінальному процесуальному кодексі та надати Національному антикорупційному бюро і Державному бюро розслідувань право на проведення негласних слідчих розшукових дій.

Водночас комітет рекомендував парламенту до початку 2020 року ухвалити окремий закон щодо процедури притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів. Після засідання голова комітету Денис Монастирський прокоментував журналістам результати розгляду законопроекту №1009 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства», який Верховна Рада не ухвалила у другому читанні 19 вересня.

За його словами, дві статті Кримінального процесуального кодексу щодо порядку притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності, процедури ведення щодо них негласних слідчих розшукових дій парламент має змінити окремим законом, щоб передбачити спеціальну процедуру для проведення слідчих дій та притягнення депутатів до кримінальної відповідальності, як це передбачено для суддів, адвокатів, депутатів місцевих рад.

Разом з тим, як зазначив Монастирський, якщо парламент до початку 2020 року не зможе внести такі зміни до Кримінального процесуального кодексу, то вже з 1 січня народні депутати притягуватимуться до кримінальної відповідальності на загальних підставах без спеціальної процедури.

Нагадаємо, що стали відомі імена нардепів, які пропустили найбільше засідань парламенту.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ