Верховна Рада України схвалила сьогодні законопроєкт президента Володимира Зеленського № 5506 “Про корінні народи України”. Згідно з документом, корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки. Натомість такими не визнано росіян, які мають власну державу.

“За” проголосували 325 народних депутатів.

Зокрема, у законопроекті визначається, що корінний народ України — автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України.

Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки.

Нагадуємо, що 18 травня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект про корінні народи України.

Зеленський зазначив, що хотів би до літнього саміту “Кримської платформи” підписати низку “важливих” для кримських татар і всіх кримчан законів.

У Російській Федерації вже назвали законопроект про корінні народи України, “потворним”. На думку президента Росії, ідея оголосити росіян некорінними в Україні “завдає потужний і дуже серйозний удар по російському народу”.

Читайте також на сайті ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ