З початку 2019 року у ПАТ «Центренерго» почала впроваджуватись «нова схема», розповів член комітету кредиторів держкомпанії Дмитро Крючков.

Про це йдеться у матеріалі Людмили Ксьонз у «Страна.уа», передають Наші гроші.

За словами Крючкова, 90% «схем» припадають на поставки вугілля. Раніше «схеми» були пов’язані з завищенням ціни вугілля та маніпуляції з його класністю. З початку 2019 року почала впроваджуватись схема з пільгами по ПДВ.

«За Податковим кодексом, постачальникам вугілля передбачена пільга зі сплати ПДВ. В результаті фірми-«прокладки» купують вугілля у державних шахт без ПДВ, а потім продають його «Центренерго» вже з ПДВ. У першому випадку ціна близько 2,5 тис. грн за тонну, в другому – більше 3 тис. грн. Ось конкретний приклад. Угода між «Центренерго» і підприємством «Держвуглепостач», базова ціна вугілля – 2 590 грн/т. Прописано, що ціна вказана без ПДВ, так як «постачальник скористався податковою пільгою». Наступний договір з якимось ТОВ «Укрвуглетрейдінг», яке пов’язане з Кропачовим. Додаткова угода від 29 грудня 2018 року прописує ціну 3 036 грн/т. «Постачальник підтверджує, що на момент підписання додаткової угоди він відмовився від використання податкової пільги і в січні 2019 року нею не користується». Але якщо є пільга по ПДВ на певну партію вугілля, то вона повинна проходити по всьому ланцюжку, а не діяти тільки на одній з ланок, як в даному випадку», – пояснив Крючков.

За словами Крючкова, схеми постачання вугілля на «Центренерго» контролює бізнесмен Віталій Кропачев, пов’язаний з нардепом від БПП Ігорем Кононенком, бізнес-партнером президента України Петра Порошенка.

ТОВ «Укрвуглетрейдінг» з 11 лютого 2019 року зареєстровано на Максима Кольцова з Донецька. У 2000-х роках Кольцов працював у фірмах, пов’язаних з Віктором Януковичем – Асоціації фінансових, промислових та торгівельних підприємств «Донбаський розрахунково-фінансовий центр», ТОВ ЦЗФ «Узлівська».

З 14 січня по 11 лютого засновником був Дмитро Сергійович Борщ з міста Синельникове Дніпропетровської обл.

До нього у 2018 році бенефіціарами фірми були Леся Захаренко з Полтавської обл і Олександр Терлецький з Вінницької обл., на яких були записані сотні інших фірм.

Компанії, пов’язані з Дмитром Крючковим і Віталієм Крючковим, брали участь у процесі приватизації «Центренерго» наприкінці 2018 року, однак торги зрештою не відбулись. Контроль над оперативною діяльністю «Центренерго» залишився у менеджмента, пов’язаного з БПП.

Дмитро Крючков є фігурантом справи НАБУ щодо розкрадань на «Запоріжжіобленерго». Після Майдану Дмитро і його брат Леонід Крючков були долучені до різних схем у енергетиці завдяки рекомендації Ігоря Кононенка, повідомляв тодішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк. Після двох років співпраці Крючкови були відсторонені від енергосектору, Дмитро втік у Германію, а Леонід веде бізнес у державних портах з оточенням начальника Департаменту захисту економіки Нацполіції Ігоря Купранця.

ІА "Вголос": НОВИНИ