Тисячі кубинців вийшли на вулиці від Гавани до Сантьяго в неділю, скандуючи «Геть диктатуру» в ході найбільших антиурядових демонстрацій на керованому комуністами острові за останні десятиліття.

Фото та відео протестів на Кубі, які стали вірусними в соціальних мережах, спонукали офіційних осіб в Сполучених Штатах закликати до втручання під керівництвом Америки з метою повалення правлячого уряду в Гавані, пише Daily mail.

Тисячі кубинців пройшли маршем по набережній Малекон в Гавані і в інших місцях острова на знак протесту проти нестачі продовольства і високих цін на тлі кризи, викликаної коронавірусом, в рамках однієї з найбільших антиурядових демонстрацій за часи диктатури.

Багато молодих людей взяли участь в денній акції протесту в столиці, яка порушувала рух транспорту доти, поки через кілька годин не з'явилася поліція і розігнала марш, коли кілька протестуючих кинули каміння.

Автомобілі спецназу з встановленими ззаду кулеметами були помічені по всій столиці, і присутність поліції була інтенсивною навіть після того, як більшість протестуючих розійшлися по домівках до 9 години вечора через пандемію.

Поліція спочатку йшла слідом, коли протестуючі скандували «Свобода», «Досить» і «Єднаймося». Один мотоцикліст витягнув прапор США, але його вихопили інші.

Хоча багато людей намагалися вийняти свої мобільні телефони і транслювати акцію протесту в прямому ефірі, кубинська влада відключила доступ до Інтернету на весь день.

Приблизно через дві з половиною години після початку маршу деякі протестуючі кинули каміння в поліцію, після чого поліцейські почали заарештовувати людей, і учасники маршу розійшлися.

Група прихильників уряду також прибула в цей район і вигукувала гасла на користь покійного президента Фіделя Кастро і революції. Деякі з них напали на оператора і фотографа AP.

Що не так з кубинською владою

Куба переживає найважчу економічну кризу з моменту розпаду Радянського Союзу, поряд з відновленням випадків захворювання коронавірусом, оскільки вона страждає від наслідків санкцій США, введених адміністрацією Трампа.

Це відбувається через кілька місяців після того, як шість десятиліть домінування сім'ї Кастро в політиці Куби закінчилися тим, що 89-річний Рауль Кастро поступився найвпливовішим постом в країні - посадою першого секретаря партії - президенту Куби Мігелю Діас-канело.

У зверненні до країни президент Діас-Канель звинуватив США в розпалюванні гніву і сказав: «Ми готові на все. Ми будемо битися на вулицях».

Раніше мер Майамі Френсіс Суарес з'явився на демонстрації в районі Маленька Гавана, де сотні людей зібралися біля знаменитого кубинського ресторану Versailles, щоб засудити комуністичний режим на острові.

«Кубинці гідні і готові управляти cамі без тиранії», - сказав він у неділю. Мер закликав адміністрацію Байдена направити війська на Кубу на тлі заворушень на острові.

Член палати представників Марія Ельвіра Салазар, республіканка, що представляє район Маямі, сказала, що це було «початком кінця» комуністичного режиму і що «ідеальний шторм» надав можливість для повалення уряду.

Член палати представників Рубен Гальєго, демократ з Арізони, написав у Твіттері: «Прийшов час кубинському режиму піти у відставку і дозволити демократії процвітати на Кубі».

Сенатор Марко Рубіо з Флориди, республіканець, написав у Твіттері: «Я прошу [президента Джо Байдена] і [державного секретаря Ентоні Блінкена] закликати кубинських військових не стріляти у власний народ".

ІА "Вголос": НОВИНИ