Літо – найпопулярніша та найсприятливіша пора року для відпочинку, а, зокрема, на закордонні напрямки. На жаль, торішній сезон був втрачений через спалах пандемії коронавірусу. Після затяжної перерви у можливості вільно подорожувати світом, українці знову мають змогу відпочивати та досліджувати інші країни з допомогою авіаперельотів. Нещодавно львівський аеропорт увійшов в трійку лідерів за кількістю пасажиропотоку. “Вголос” поспілкувався з очільницею аеропорту Тетяною Романовською і дізнався, про популярні напрямки серед туристів та майбутні плани розвитку летовища.

Липень у нас видався зірковим. А коли глянути на  перший квартал - це була цифра рівня 99 року - 60000 пасажирів. Уже в червні ми мали стільки ж за місяць. За цей рік навряд чи досягнемо допандемічного об’єму перевезень , але будемо до цього наближені. Якщо все буде добре і  серпень, як і липень, перескочить 19 рік, то до кінця року ми наблизимося до тих двох мільйонів пасажирів, які ми мали перед пандемією”, - каже Тетяна Романовська.

 

Та додає, що якщо раніше влітку пасажири  віддавали перевагу  європейському напрямку:  Італія, Німеччина, Польща, то зараз частіше  літають так  званими відпочинковими рейсами: Єгипет та Туреччина. Популярними стають нові напрямки до Греції,  Кіпру (м. Ларнака),  Іспанії (м. Аліканте). 

Щодо іноземних туристів, які прибувають до Львова, то безсумнівно лідерами є пасажири з Саудівської  Аравії. Щомісяця наше місто відвідують  2-3 тисячі осіб.

“Ми відновлюємо те що є і чекаємо на повернення європейських напрямків, які були до пандемії, а саме компанії Wizz Air і Ryanair. Вони дуже швидко реагують на зняття обмежень в країнах і намагаються зайняти ті ніші, які були раніше" - говорить Тетяна Романовська

 


Директорка львівського аеропорту окремо наголосила на новій помітній тенденції. А саме зібльшенні рейсів з країн Перської затоки та в цілому Азії. 

 "А далі ми дивимося в інші краї - це вже Саудівська Аравія, Кувейт і маємо дуже гарну ініціативу відкриття нового напрямку до Казахстану (м.Актау). Це напрямок, про який нас “просять”  Трускавець, Моршин, Східниця. Пасажири з Казахстану - це їхні потенційні клієнти. І у цих пасажирів є бажання вакцинуватися в Україні, оскільки у нас є вибір вакцин.Тут збігаються інтереси і лікування, і відновлення, і бізнесу, і туризму,” - розповідає очільниця аеропорту.

 За словами Тетяни Романовської,  до наступного сезону відпусток у аеропорту “Львів”  запрацює старий термінал. Його почали реконструювати три роки тому, але у зв’язку з пандемією, роботи зупинилися. 

Ми побачили, що під час літнього сезону йде навантаження на термінал і прийняли рішення приймати влітку чартерні рейси у старому терміналі.. Якби не пандемія, ми б його задіяли ще минулого року. У новому терміналі є нюанс з багажним відділенням. Коли одночасно сідає сім рейсів, то дві ленти важко справляються з кількістю багажу. Саме на чартерних рейсах його найбільше”,- каже директорка.

Зараз, за словами Тетяни Романовської, у старому терміналі відновлюють фасад, закінчують ремонт бізнес-залу та секторів прильоту і відльоту.

Читайте також

Львівський аеропорт у трійці найбільш завантажених в Україні

Зі Львова до Саудівської Аравії почали курсувати прямі авіарейси

Шостого серпня у Львові запрацює новий центр вакцинації від COVID-19

ІА "Вголос": НОВИНИ