В умовах війни ми часто страждаємо від «синдрому вцілілого» та припиняємо насолоджуватись життям. Утім психологи переконані: потрібно вміти розслаблятись навіть у такі нелегкі для всієї держави часи. І в цьому нам допоможе арт-терапія.

Тож «Вголос» зібрав підбірку найцікавіших безкоштовних культурних подій, які можна відвідати у місті Лева упродовж 21-22 травня. 

«Геть від Москви!» Цикл заходів від Харківського Літмузею

З нагоди міжнародного Дня музеїв, у суботу 21 травня, у Львівському муніципальному мистецькому центрі відбудеться низка культурних заходів від Харківського Літмузею, який в умовах війни був змушений тимчасово припинити свою діяльність у Харкові.

Для відвідувачів підготували дискусію, виставку, читання, презентацію прелюдів для фортепіано та показ фільму.

Цикл заходів відбудеться з символічним лозунгом «Геть від Москви! Сила Літмузею в умовах війни». 

«Початок повномасштабної війни рф проти України змусив нас ще раз переконатися в актуальності гасла “Геть від Москви!”, виведеного століття тому з позиції Миколи Хвильового щодо орієнтації української літератури не на російські, а на європейські стилі і напрямки у мистецтві. Але тепер ми скористались цим гаслом буквально, рятуючи колекцію і евакуйовуючи експонати. Тепер колекція в безпеці, але вона не мовчить і продовжує надихати», – зазначають організатори події.

Скільки: безкоштовно
Де: Львівський муніципальний мистецький центр,  (вул. Стефаника, 11, код на брамі 27)
Коли: 12:00 - 21:00 

Лекція про розвиток української музики

Також, у суботу 21 травня мешканці та гості міста можуть послухати лекцію-дискусію «Як прийняти, полюбити і пробачити українську музику» від поетки та реперки Міри Капітан. 

Як зазначають організатори події, на ній слухачі можуть дізнатися безліч цікавинок про українську музику, а також – поговорити про її розвиток під час повномасштабної війни.

Скільки: безкоштовно
Де: МолоДвіж Центр.Львів (вул. Чайковського, 31)
Коли: 15:00

Благодійний концерт в укритті

У неділю, 22 травня, в укритті на !FESTrepublic відбудеться не безкоштовний, однак  благодійний музично-поетичний концерт «Львів-Харків».

Учасники заходу – Павло Гудімов, Мар’яна Савка, Сергій Жадан, Віктор Морозов, Тріо «Мар'яничі», Іванна Скиба-Якубова, Олег Каданов, Стас Кононов та інші.

Відомі діячі культури збиратимуть на автомобілі для наших захисників. За зібрані кошти хочуть придбати Mitsubishi L200 вартістю 330 000 грн для 113-тої окремої бригади територіальної оборони Харківської області та батальйону Хартія. 

Скільки: благодійний внесок від 200 грн
Де: Старознесенська, 24-26
Коли: 17:00

Організатори зазначають, що кількість місць обмежена, тому необхідно попередньо зареєструватись за посиланням.

Якщо ж квитків вже не буде, ви можете послухати подію у форматі онлайн.

Фотовиставка «Бути зараз» 

Виставка фотохудожників-початківців, про яку «Вголос» писав у окремому матеріалі, відбувається у Львові одразу на двох локаціях. Утім фотороботи там різні. 

Спочатку ви можете сходити на першу частину експозиції, яка розмістилася у галереї ХотАртХол Палацу Хоткевича. Другу ж частину ви можете оглянути у виставковій галереї «Дзиґа».

Виставка «Бути зараз» – це своєрідний фотощоденник війни, у якому в режимі реального часу взяли участь фотомитці-дебютанти Центру Візуальної Освіти зі всієї України та сусідніх держав.

Скільки: безкоштовно
Де: галерея ХотАртХолу Міського палацу культури імені Гната Хоткевича (вул. Кушевича, 1)

Виставка живопису Володимира Слєпченка

Більше ніж 60 унікальних робіт відомого українського художника Володимира Слєпченка тепер можна побачити у Музеї Митрополита Андрея Шептицького. 

«Автор створив галерею портретів славетних українців, починаючи з часів Київської Русі і закінчуючи сучасними письменниками та акторами, кінорежисерами та композиторами, співаками, державними діячами, науковцями», – йдеться на сторінці заходу.

Скільки: безкоштовно
Де: Музей Митрополита Андрея Шептицького (вул. Кривоноса, 1)

ІА "Вголос": НОВИНИ