З 1 липня в Україні офіційно стартує вступна кампанія. Вона відбуватиметься так само, як і у 2019 році, коли усі строки змістили через карантин.

Цього ж дня абітурієнти матимуть змогу реєструватися у електронних кабінетах. А з 14 до 23 липня до 18.00 - подавати електронні заяви до обраних вузів. Після того як абітурієнт буде рекомендований до вступу, він повинен надати оригінали документів особисто, прислати рекомендованим листом або електронною поштою за допомогою цифрового підпису.

Ми дізналися, як відбуватиметься вступ у деяких вузах Львова:

ЛНУ імені Франка: випускаємо вчителів української мови для іноземців

У Львівському національному університету імені Івана Франка цього року готуються прийняти близько 10 тисяч першокурсників. З них на бюджет – 2 500.  Найбільше бюджетних місць буде на спеціальності «право», комп’ютерні науки та «біологія».

Водночас, за словами першого проректора ЛНУ імені Івана Франка Андрія Гукалюка, найбільший попит мають спеціальності «англійська мова» та «англійський переклад», «право», «міжнародні відносини» та «комп’ютерні науки».  Саме на ці факультети абітурієнти подають найбільшу кількість заяв.

Цього року в університеті з’явилися нові освітні програми.

«Так, на філологічному факультеті ми відкрили освітню програму для викладачів, які викладатимуть українську мову для іноземців; на фізичному факультеті – квантові комп’ютери та квантове програмування; на педагогічному факультеті – початкова освіта і англійська мова», - розповідає він.

Що стосується платного навчання, то плата за рік на спеціальності «інформаційні технології» або «право» складе понад  38 тисяч гривень, на англійській філології та міжнародних відносинах - понад 35 тисяч гривень.

Водночас перший проректор ЛНУ Івана Франка закликав абітурієнтів не створювати електронний кабінет саме 1 липня, бо система може не витримати. «Така можливість є до останнього дня подання документів, до 23 липня», - зазначив він.

Інформацію про те, чи вступник рекомендований до вступу на бюджет, він отримає після 28 липня.

НУ «Львівська політехніка»: нові спеціальності «авіоніка» та нафто-газова інженерія

Відповідальний секретар приймальної комісії Національного університету «Львівська політехніка» Михайло Гончар повідомив, що наразі обсяг державного замовлення ще не підтверджено. Але, якщо зважити на вступну кампанію 2020, то цього року очікують отримати близько двох тисяч 700 місць для вступників на базі повної загальної середньої освіти.

«Найбільше держзамовлення буде на спеціальності комп’ютерні науки та інші комп’ютерні спеціальності. Це може бути 400 місць. Найменше місць може бути на спеціальність «авіоніка», «соціальне забезпечення», «соціальна робота», «матеріалознавство» та «металургія», - каже він.

Водночас найбільший конкурс очікується на спеціальності «журналістика», правознавство та біотехнології. Конкурс буде зумовлений тим, що місць за державним замовленням тут небагато, а охочих вступити – дуже багато. Так, на журналістику є всього лише 10 бюджетних місць, на туризм – 9, а на нафтогазову інженерію – шість.

«Це спеціальності, на які є мало бюджетних місць, а охочих вчитися – багато. Тому і конкурс дуже високий», - пояснює Михайло Гончар.

Так, минулого року конкурс на журналістику тут склав 43,5 особи на одне місце. На міжнародні відносини претендувало 30 осіб на одне місце.  Ось конкурс на спеціальність «Право» склав 16 осіб на одне місце, але там і бюджетних місць більше – 60.

«З іншого боку, хоча конкурс на комп’ютерні спеціальності склав лише 4,5 осіб на одне місце, але там і бюджетних місць є набагато більше. А абітурієнтів ми минулого року на цю спеціальність мали неймовірно велику кількість», - каже відповідальний секретар приймальної комісії Національного університету «Львівська політехніка».

Що стосується нових спеціальностей, то три роки тому вперше за багато років тут почали готувати фахівців для роботи з електронними системами для використання на літальних апаратах (спеціальність називається «авіоніка») інженерів для нафто-газової сфери. Зараз це дуже популярні спеціальності.

Усі абітурієнти, які не вступили на місця за державним замовленням, можуть вчитися на платній основі.

«Найдорожчі спеціальності у нас – інженерія комп’ютерного забезпечення, комп’ютерні науки, системний аналіз, кібербезпека, біологія, правознавство та економічні спеціальності», - перелічує Михайло Гончар.

Навчання на цих спеціальностях коштуватиме понад 30 тисяч гривень на рік.

ЛДУ внутрішніх справ: навчаємо цивільним спеціальностям

За словами відповідального секретаря приймальної комісії Львівського державного університету внутрішніх справ Юрія Назара, у їхньому університеті навчаються і курсанти, і студенти. Для абітурієнтів, які обрали професію поліцейського, передбачено особливі умови вступу - вони повинні заповнити онлайн-анкету та звернутися до сектору відбору Головного управління Національної поліції за місцем проживання для оформлення особової справи. Окрім складання зовнішнього незалежного оцінювання майбутні курсанти обов’язково складають іспит з фізичної підготовки. А вступники за спеціальністю «Правоохоронна діяльність» проходять ще одне випробування – творчий конкурс. Курсанти навчаються за кошти державного бюджету. Натомість для студентів передбачено лише платну форму навчання, а сама процедура вступу є стандартною – абітурієнт реєструє електронний кабінет вступника та завантажує туди усі необхідні документи.

«Вступити на навчання за кошти фізичних та юридичних осіб можна за такими спеціальностями: «Право», «Правоохоронна діяльність», «Психологія», «Менеджмент», «Фінанси, банківська справа та страхування». Цьогоріч також розпочинаємо підготовку фахівців за унікальною освітньо-професійною програмою «Правоохоронні інформаційні системи» (спеціальність «Інформаційні системи та технології»), - каже Юрій Назар.

Навчання для студентів коштує від 16 тисяч гривень на рік.

ІА "Вголос": НОВИНИ