Жодна з декларацій самітів НАТО, що ухвалювалися з 2014 року, не містили згадки щодо Плану дій щодо членства України в НАТО — в цьому плані вчорашнє комюніке є особливим.

Про це написав у Facebook міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Так, зі слів міністра, якщо не знати контексту, то вчорашня декларація саміту НАТО в частині України виглядає як нічого особливого — союзники просто підтвердили відданість своєму ж рішенню 2008 року.

"Однак оцінка декларації змінюється з нічого особливого на дещо особливе, якщо врахувати три елементи контексту:
1. Ще за пару днів до саміту згадки про ПДЧ для України не було в тексті декларації. Це правда, що ми її буквально вигризли в останній момент завдяки власній наполегливості, чесній розмові з НАТО та твердій підтримці ключових наших друзів.
2. До вчорашнього дня декларації самітів НАТО ухвалювалися у 2014, 2016 та 2018 роках. У жодній з них союзники ПДЧ для України не згадували. Могли, але не згадували. Хоча в цей час Україна воювала і заслуговувала на таку підтримку.
3. Вчорашня декларація має набагато ширший контекст - це по суті план дій нового НАТО, в якому США помирилися з рештою союзників, і тепер з новими силами Альянс працюватиме над досягненням поставлених цілей, підтримкою визначених друзів, у тому числі України, та стримуванням визначених суперників, у тому числі Росії.
Відтак Кулеба оцінює останню декларацію як дуже добру для України. Однак він вважає, що за добрими деклараціями мають йти добрі дії. І найкраща така дія - надання Україні ПДЧ у 2022 році.
«Для отримання ПДЧ Україна вже зробила достатньо реформ. Коли нам кажуть «давайте ще більше реформ», то у мене одне запитання: Скільки ще?», - запитує міністр.
На його думку, слід продовжувати реформи, але не можна миритися з ситуацією, коли окремі держави-члени НАТО реформи в Україні використовують як виправдання для приховування власного небажання дратувати Росію.
«Україна буде членом НАТО. Щодо цього є згода і в Альянсі, і в Україні. І чим швидше ми станемо на шлях ПДЧ, тим сильнішою ставатиме Україна та євроатлантичний простір загалом. Все інше - це контекст, з яким ми системно працюємо», - підсумовує свій допис Дмитро Кулеба.
Напередодні у НАТО оприлюднили підсумковий документ — комюніке після проведеного саміту країн-членів Північного Альянсу, в якому йдеться про те, Україна отримає ПДЧ щодо членства в Альянсі.

ІА "Вголос": НОВИНИ