В умовах загрози з боку РФ Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) не може зберігати пасивну позицію і має проявити активність та рішучість у захисті власних принципів.

Про це на спільному брифінгу з чинним головою ОБСЄ, главою МЗС Польщі Збігнєвом Рау у Києві заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише Інтерфакс-Україна.

«Попереду буде ще не один складний момент, не одне складне рішення, але абсолютно очевидно, що складну ситуацію не можна вирішити, не ухвалюючи складних рішень. І тому ОБСЄ не можна залишатися постійно пасивно-нейтральною в цьому процесі. Потрібно продемонструвати активність та рішучість у захисті тих положень, тих основ ОБСЄ, заради захисту яких її власне і було створено», - наголосив Кулеба.

Міністр зазначив, що підтримав ініціативу Польщі щодо запровадження в ОБСЄ оновленого діалогу з питань безпеки на європейському континенті, й наголосив, що цей діалог передбачатиме три теми, головною з яких для України стане військова безпека.

«І, безумовно, тема, яка насправді є фундаментальною для майбутнього європейської архітектури безпеки – це те, як ми, європейці, відповідатимемо на спроби РФ маніпулювати принципами та нормами ОБСЄ. Насамперед ідеться про відоме питання, яке постійно наразі ставить Росія всім учасникам ОБСЄ: у який спосіб вони планують гарантувати свою безпеку, не завдаючи шкоди безпеці Росії. Але я нагадаю, що єдина держава ОБСЄ, яка нині вчиняє злочин агресії проти іншої держави-учасниці ОБСЄ – це саме Росія», - заявив Кулеба.

Міністр наголосив, що Росія є єдиною країною, яка продовжує спроби маніпулювання нормами ОБСЄ і спотворювати реальність.

«Саме тому я вважаю, що настав час не готувати відповіді на маніпулятивні запитання Росії, а ставити самій РФ запитання: як ви, Росія, яка робить агресію та ескалює ситуацію, плануєте гарантувати свою безпеку, не завдаючи шкоди безпеці інших країн?» - заявив глава МЗС України.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зробив нову заяву щодо перемовин України з окупаційною владою ОРДЛО.

Крім цього, учора в Україну прибув дев’ятий літак з військовою допомогою від Сполучених Штатів Америки.

ІА "Вголос": НОВИНИ