Вже цієї середи, 19 січня, ми спостерігатимемо за сміливцями, які занурюватимуться у ополонки.

Попри різні думки, чи варто це робити і чи приносить це користь, сміливці все одно лізтимуть у крижану воду.

Тому Соломія Лукач, лікар-терапевт Першого ТМО міста Львова, рекомендує пірнати взимку тим, хто систематично загартовується.

«Щоб купання було максимально безпечним, потрібно купатися в спеціально відведених водоймах. У воду треба заходити повільно і не пірнати вниз головою. Краще взагалі не мочити голову, тому що надворі холодно і такі дії можуть призвести до спазмів головного мозку», - застерігає лікарка.

У воді, за її словами, варто бути не довше хвилини. І як тільки вийшли з води, то треба добре обтертись сухим теплим рушником та перевдягтися у сухий та теплий одяг. І, звісно, випити теплого чаю або кави. І, в жодному разі, - не вживати алкоголю, особливо перед пірнанням. Тому що алкоголь призводить до розширення судин та переохолодження.

Також вона не радить занурюватися у холодну воду тим, хто має проблеми з тиском та серцем. А також тим, хто відчуває себе недужим.

Також дорослі заохочуватимуть стрибати до ополонки й дітей.

Хоча лікар-педіатр Першого ТМО міста Львова Оксана Романів вважає, що занурювати малих дітей у холодну воду – недоцільно.

«Але якщо батьки вирішили занурити дитину у холодну воду, то варто спочатку порадитися з педіатром», - каже вона.

Лікарка також додала, що на Водохреща можна занурювати дітей, яким вже виповнилося 10 років. При цьому загартовувати їх починати треба ще з півторарічного віку. Для цього ніжки та ручки дитини можна обливати холодною водою. А також дозволяти купатися дітям у відкритих водоймах, але тільки влітку.

«Якщо ж батьки таки вирішили занурити дитину в ополонку, то перш за все її треба добре нагодувати, аби дитина не була голодною. Одяг і взуття мають бути зручними аби швидко роздягнути та вдягнути. Має бути килимок, щоб на нього стати, великий рушник, аби відразу загорнути. А у воді дитина може перебувати кілька секунд», - каже вона.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», для купання на Водохреща на Львівщині визнали безпечними лише сім водойм.

ІА "Вголос": НОВИНИ