Китай погрожував Україні зупинити поставку не менше півмільйона доз вакцини від COVID-19, якщо Київ не припинить підтримувати позицію ООН щодо ситуації в китайському Сіньцзяні, західній провінції Китаю, де повсюдно порушуються права людини.

Про це повідомляє агентство Associated Press з посиланням на власні джерела серед дипломатів в структурах ООН.

Повідомляється, що Україна приєдналася до заяви понад 40 країн, представленої Канадою на Раді з прав людини в Женеві у вівторок, в якій вони закликали Китай дозволити негайний доступ незалежних спостерігачів до Сіньцзяню. Деякі правозахисні групи стверджують, що китайці погано поводяться з уйгурами-мусульманами та іншими людьми в регіоні.

"У четвер Україна виключила своє ім'я зі списку держав, які підтримують заяву, після того, як китайська влада попередила Київ, що заблокує заплановану поставку не менше 500 тисяч доз вакцини COVID-19 до України, якщо вона цього не зробить, заявили дипломати з двох західних країн. Дипломати говорили на умовах анонімності, тому що вони не були уповноважені обговорювати це питання публічно", - йдеться в повідомленні.

Раніше заступник міністра охорони здоров'я - головний санітарний лікар Ігор Кузин повідомляв, що китайська фармакологічна компанія Sinovac Biontech поставить в Україну ще як мінімум 5,325 млн доз вакцини CoronaVac від COVID-19.

Також за його словами, Україна в липні очікує надходження 7,7 млн ​​доз вакцин проти коронавірусної хвороби.

Влада Китаю підтвердила існування таборів "перевиховання" тюркського корінного народу уйгурів, який сповідує іслам.

ІА "Вголос": НОВИНИ