Про це повідомляє ВВС.

Офіційно влада Китаю не повідомляла про перекидання ЗРК на острів. Однак на супутникових знімках, зроблених 14 лютого, видно, що на острові з'явилися дві батареї, кожна з яких налічує по чотири пускові установки. На фото від 3 лютого їх ще немає. Знімки опубліковано на сайті американського телеканалу «Fox News».

Влада Тайваню також підтвердила розміщення ЗРК і заявила, що буде уважно стежити за розвитком ситуації.

У відповідь китайський міністр закордонних справ Ван Ї заявив, що ці повідомлення вигадали західні ЗМІ, і закликав журналістів приділяти більше уваги будівництву маяків, яке проводить у регіоні Китай.

«Fox News» із посиланням на джерело в міністерстві оборони США уточнює, що йдеться про комплекси HQ-9 з радіусом дії в 200 км.

Очікують, що розміщення ЗРК викличе чергове загострення відносин Китаю з Тайванем і В'єтнамом, не задоволених мілітаризацією регіону. Влада Тайваню вже заявила, що ракетні комплекси можуть становити загрозу не тільки для військових, а й для цивільних літаків.

Китай веде в регіоні масштабні роботи зі створення штучних островів, які викликають занепокоєння і критику з боку США і прибережних країн. Водночас у Пекіні кажуть, що такий проект має винятково цивільну мету.

Острів Вуді відомий у Китаї як Юнсін дао, а у В'єтнамі – як Фулам. Він входить до архіпелагу Парасельських островів у Південно-Китайському морі. На цей архіпелаг, який окупував 1974 року Китай, претендують В'єтнам і Тайвань.

Більшість Парасельських островів незаселені, однак острів Вуді є винятком. На острові розташовано китайський військовий гарнізон, рятувальний центр й аеродром.

Вуді є найбільшим островом архіпелагу. На ньому проживають близько тисячі людей, переважно військові, будівельники та рибалки.

ІА "Вголос": НОВИНИ