У МЗС Китаю заявили, що постачають вакцину без політичних умов, але привітав вилучення Україною свого підпису під заявою про права людини в китайському регіоні Сіньцзян.

Про це повідомляє Associated Press.

У заяві зазначається, що Китай вітає рішення України щодо відкликання підпису під заявою на засіданні Ради ООН з прав людини в Женеві.

Проте у відомстві не відповіли конкретно на звинувачення у шантажі України.

"Ми не чули, щоб Україна зіткнулася з будь-якими труднощами при імпорті вакцин з Китаю... Надання Китаєм вакцин і протиепідемічних матеріалів іншим країнам не призначене для отримання вигод від інших країн, і тут немає ніякої геополітичної мети або будь-яких додаткових політичних умов", - йдеться у заяві.
Крім того, за словами голови комітету Верховної Ради із питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, депутата від «Слуги народу» Олександра Мережка, офіційної інформації про відкликання Києвом підпису під заявою щодо порушення прав людини у Сіньцзяні немає.
«Відповідь дуже проста: це якась неофіційна інформація. Для мене не дуже зрозумілим є посилання на »дипломатичні джерела". Що конкретно це означає? Які саме джерела маються на увазі? Щодо комітету, то наразі жодної інформації з цього приводу ми не отримували", - заявив він.
У МЗС України ніяк не прокоментували цю ситуацію.

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація про те, що Китай погрожував Україні зупинити поставку не менше півмільйона доз вакцини від COVID-19, якщо Київ не припинить підтримувати позицію ООН щодо ситуації в китайському Сіньцзяні, західній провінції Китаю, де повсюдно порушуються права людини.

ІА "Вголос": НОВИНИ