Китай закрив базу на своєму боці гори Еверест для відвідувачів, у яких немає дозволів на сходження.

Наразі вхід на Еверест закрили на невизначений термін, повідомляє ВВС.

Закрити вхід на Еверест влада Китаю вирішила через проблему відходів, яких там стає дедалі більше.

Після запровадження заборони туристам буде дозволено підніматися тільки до монастиря Ронгбук, що розташований на рівні 5100 м.

Тим, хто хоче піднятися вище, доведеться оформити дозвіл. Передбачається, що на рік буде видаватися не більше 300 таких ліцензій. Разом з цим, альпіністи, які отримають дозвіл на сходження, повинні будуть виконувати більш суворі екологічні правила, зокрема – вивозити з собою все своє сміття.

Повідомляється, що три операції з очищення гори минулої весни зібрали вісім тонн відходів, серед них – людські фекалії і залишене альпіністське спорядження. Цього року зусилля також спрямують на те, аби прибрати тіла альпіністів, які загинули в так званій зоні смерті вище 8 тисяч метрів. Через холод і велику висоту ці тіла часто залишаються на горі роками або навіть десятиліттями.

Як писав «Вголос», 14-го травня львів'янин Роман Городечний підкорив найвищу вершину світу – гору Еверест. 11 травня туристична група вирушила із Базового табору, а за три дні уже побачила пік Джомолунгми.

Однак при спуску із вершини гори альпіністи потрапили у біду. У них раптово погіршився стан здоров'я. Городечний та його колега киянин Тарас Поздній відбилися від групи. Життя чоловіків опинилися під загрозою, а страхова компанія відмовилася оплатити вертоліт.

Зрештою, альпіністів врятували з Евересту, транспортувавши вертольотом в місто Луклу. Вчора, 22 травня, його урочисто зустріли у Львові.

ІА "Вголос": НОВИНИ