Про це заявив керівник фракції ВО «Свобода» у Київській міськраді Юрій Сиротюк.

Як нагадав свободівець, ще 2009 року Київрада уклала договір із ТОВ «Укррослізинг» на закупівлю сотні вагонів для київського метрополітену. Згідно з цією домовленістю, метрополітен отримав 100 25 вагонів виробництва вітчизняного Крюківського вагонобудівного заводу, 33 одиниці – «Вагонмаш» і 42 – «Метровагонмаш», причому від двох останніх виробників з РФ – за явно завищеними цінами та на кабальних фінансових умовах.

Після цього було укладено ще один договір щодо зміни визначення лізингового платежу, після чого борг виріс майже втричі (приблизно на 1 млрд 74,5 млн грн).

«ТОВ «Укррослізинг» зареєстроване в Україні, але є дочірньою структурою компанії «Ukrrosleasing Cyprus Limited», зареєстрованої на Кіпрі. Компанією на Кіпрі володіють російські банки: «Внешэкономбанк», «ВЕБ-Лізинг» та «ВТБ Лізинг Україна». Окрім того, за інформацією ЗМІ, до офшору може бути причетний Юрій Іванющенко. Нині рахунки «Київметрополітету» заарештовані, а кошти з них можуть бути списані компанії держави-агресора», – наголосив Юрій Сиротюк.

Варто зазначити, що Київська міськрада ухвалила рішення «Про звернення Київської міської ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Генерального прокурора України та Ради національної безпеки та оборони України» про застосування спеціяльних економічних та инших обмежувальних заходів щодо ТОВ «Укррослізінг» та унеможливлення блокування роботи стратегічного комунального підприємства «Київський метрополітен» ще 23 березня 2017 року. Рішення також спрямували до РНБО. Проте у додатку 2 до рішення Ради нацбезпеки і оборони від 28.04.2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» «ВТБ Банк» та ТОВ «Укррослізинг» не значаться.

«Київ перебуває на межі транспортного колапсу, а киян «поставили на лічильник» перед компанією, кінці якої заховані в Кремлі. Що це, як не підрив національної безпеки і підігрування агресору? А щодо санкційного списку РНБОУ – варто брати приклад з рішення Київради від 16 березня 2017 року, яким Київрада заборонила суб’єктам господарювання будь-які торгові зв’язки з державою-окупантом Росією: http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/4955/doc/1492597906.html. Зробити хоча б це, якщо держава по-справжньому хоче протистояти державі-агресору!» – наголосив свободівець.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ