Прокуратура вважає, що на місці водонасосної станції по Русанівський набережній, 3а у Дніпровському районі Києва збудували ресторан River Grill без відповідних дозвільних документів.

Про це написало видання «КиевVласть», передають Наші гроші. 

Коли велося будівництво, то на інформаційному стенді було зазначено – «роботи з будівництва насосної станції та капітального ремонту нежитлового приміщення». Згідно з повідомленням про початок будівельних робіт від 27.07.2018, йдеться про «реконструкцію приміщень нежитлової будівлі». Замовник робіт – ТОВ «Грейндж».

Слідство встановило, що право власності на будівлю насосної станції за рішенням Госпсуду Києва від 26.11.2008 року було визнано за «Лінден Девелопмент». У вересні 2011 р. Київрада відмовила «Лінден Девелопмент» надати дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення ділянки на Русанівський набережній, 3а орієнтовною площею 0,248 га в оренду на 15 років для реконструкції нежитлової будівлі під громадський центр з подальшою експлуатацією та обслуговуванням.

У липні 2018 р. «Лінден Девелопмент» і ТОВ «Славутич 7» створили ТОВ «Грейндж». «Лінден Девелопмент» передало до статутного капіталу «Грейндж» нежитловий будинок на Русанівській набережній, 3-А площею 467 кв м, а «Славутич 7» – нежитлове приміщення на Русанівській набережній, 4 площею 35 кв.м. При цьому Київрада не приймала рішень про передачу ділянки у власність або користування (оренду).

За даними слідчих, у липні 2018 р. Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю Києва зареєстрував представлене замовником будівництва «Грейндж» повідомлення про початок виконання будівельних робіт «Реконструкція приміщень нежитлової будівлі вул. Русанівська Набережна, 3-А», а 1 лютого цього року – декларацію про готовність об’єкта до експлуатації. Водночас, після цього у лютому Департамент скасував право на початок виконання будівельних робіт і реєстрацію декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Слідчі вважають, що «Грейндж» самовільно зайняв ділянку водного фонду, в межах стометрової прибережної смуги річки Дніпро площею 411 кв м. Крім того, ця земля розташована на території пам’ятки ландшафту місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір і долини річки Дніпро».

2 травня Дніпровський райсуд Києва призначив земельно-технічну експертизу, щоб з’ясувати, яке цільове призначення використання земельної ділянки по Русанівській набережній, 3а, чи змінювалося воно, яка сума заподіяного збитку внаслідок самовільного зайняття ділянки тощо.

Відкриття ресторану River Grill на місці насосної станції відбулося 12 травня 2019 р.

Видання зазначило, що у 2011 р. ЗМІ повідомляли про намір продати насосну станцію, яка повинна рятувати Русанівку у разі повені. За цю нерухомість хотіли $1,6 млн. Про оголошення про продаж повідомив екс-депутат Київради Олексій Давиденко, який наголошував, що насосна станція має стратегічне значення для Києва. Продати будинок «водокачки» намагалися і в 2018. За нього вже просили $700 тис.

Бенефіціаром ТОВ «Грейндж» є Лідія Качан. Вона ж через ТОВ «Джамму» є власницею і ТОВ «Лінден Девелопмент». Директором і власником ТОВ «Славутич 7» є Валерій Аш, який спільно з дружиною Світланою є власником ТОВ «Рівер гріль» У соцмережі Фейсбук у друзях Валерія Аша є депутат Київради, заступник голови бюджетної комісії Олесь Маляревич («Солідарність»). Активісти Русанівки у соціальних мережах пишуть, що поява ресторану сталася з підтримкою Маляревича.

Видання також зазначило, що наразі у Київраді зареєстрований проект рішення про розірвання договору оренди ділянки від 25.05.2005, укладеного між Київською радою і ФОП Вадим Лобачов для будівництва, експлуатації та обслуговування дебаркадеру-ресторану з благоустроєм прилеглої території на Русанівській набережній, 3. В ньому йдеться про розірвання в односторонньому порядку договору оренди ділянок площею 0,04 га (кадастровий номер 8000000000: 63: 012: 0001) та 0,01 га (кадастровий номер 8000000000: 63: 012: 0002).

«Переглядаючи кадастрові справи, я зіткнувся з ситуацією, коли в оренді знаходиться частина водного об’єкта – акваторії річки Дніпра. Вважаю, що це кричуще, і такі речі неприпустимі», – розповів один з авторів проекту рішення, депутат Київради Володимир Назаренко («Свобода»).

 

ІА "Вголос": НОВИНИ