Солом'янський районний суд Києва відмовився зобов'язати Національне антикорупційне бюро відкрити справу за фактом захоплення влади Президентом Петром Порошенком і секретарем Ради національної безпеки й оборони Олександром Турчиновим через введення воєнного стану.

Про це повідомляють «Українські новини» з посиланням на матеріали суду.

До суду звернувся один із депутатів Верховної Ради (ім'я не називають) зі скаргою на бездіяльність НАБУ щодо невнесення даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального злочину Порошенком і Турчиновим за статтею 109 Кримінального кодексу (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Заяву про вчинення кримінальних злочинів обґрунтовано, зокрема, тим, що 26.11.2018 Президент звернувся до Верховної Ради з пропозицією про введення воєнного стану в Україні.

«Так, Рада національної безпеки й оборони України під головуванням Президента прийняла рішення запропонувати Президенту України ввести воєнний стан терміном на 60 діб. РНБО визначив за необхідне запровадити в Україні особливий правовий режим для створення умов із відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз незалежності та територіальної цілісності України», — наголошується в судових матеріалах.

При цьому суд дійшов висновку про відсутність підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, оскільки в заяві не було подано достатніх об'єктивних даних і конкретних фактів, що можуть свідчити про вчинення Порошенком і Турчиновим кримінального злочину.

Нагадаємо, 25 листопада ввечері Росія атакувала українські катери у Керченській протоці. У Мережі з’явилося відео атаки.

За даними ВМС України, шестеро українських військовослужбовців отримали поранення. Московити ж кажуть, що внаслідок атаки в морі “отримали легкі поранення” троє українських військових. Також Росія захопила три українські військові катери.

26 листопада депутати Верховної Ради проголосували за введення воєнного стану на 30 діб від 14.00 26 листопада. Однак не в усій країні, а лише на території десяти областей, які межують із окупованим Кримом та невизнаним Придністров’ям.

27 листопада опублікували новий указ Президента про воєнний стан.

ІА "Вголос": НОВИНИ