19 та 26 березня відбудуться пробні тестування з ЗНО.

Про це сьогодні, 20 січня, повідомила директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

За її словами, оплатити за участь у пробному тестуванні можна до 25 січня. У Львівській області вартість пробного тестування складає 300 гривень.

«Ми просимо платити рівно ту суму, яку треба заплатити. Натомість платять 302 чи 305 гривень. І ми вручну шукаємо, як повернути зайві кошти», - каже вона.

Також, приходять на рахунки і 3, і 5 гривень. Але у ЛРЦОЯО на такі жарти вже не реагують. Тут розуміють, що школярі люблять пожартувати.

За словами Лариси Середяк, цього року у Львівській області вже на пробне тестування зареєструвалися 24,5 тисячі осіб на 35 тисяч тестувань. На сьогодні оплачено за майже 24 тисячі.

Вона зауважила, що діти мусять прийти особисто в аудиторію та взяти участь у тестуванні.  Адже пробне тестування - це своєрідне тренування перед основною сесією, де учасники зможуть особисто відчути як воно відбувається. Фізично можна бути присутнім цього дня тільки на одному з тестувань. Проте є випадки, коли батьки оплачують за чотири тестування. І потім ті кошти їм доводиться повертати. Є також  випадки, коли батьки оплатили за тестування і не дочекалися, поки прийде повідомлення про зарахування коштів, оплачують знов.

«Рух через казначейство коштів – протягом п’яти днів. Тому батькам треба дочекатися і не переживати, що кошти не пройшли», - пояснює  повідомила директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Водночас якщо за тестування оплачено, але дитина через хворобу не змогла прийти в аудиторію, то кошти не повертають. Натомість учасник тестування може отримати свій тестовий зошит і пройти тестування самостійно.

Лариса Середяк додала, що учасників тестування не будуть перевіряти на ковід. Проте у пунктах тестування створять всі умови згідно з карантинними вимогами: в аудиторії буде не більше 15 учасників, відстань між ними становитиме півтора метра, у пунктах можна отримати медичні маски (якщо дитина свою забула), мило та антисептики.

«Є рішення уряду, що якщо навіть буде введено червону зону, то тестування, як пробне, так і основне, - відбудеться», - заявила вона.

Зроблено це для того, аби учні мали змогу отримати документ про основну освіту та вступити до вишу. Адже діти готуються, вчаться. А ці урядові рішення про скасування чи перенесення ЗНО дуже демотивують їх.

Також вона нагадала, що з 1 лютого розпочнеться реєстрація на основну сесію зовнішнього оцінювання. Триватиме вона до 9 березня. Зареєструватися можна буде на п’ять предметів. З них чотири підуть у документ про середню освіту.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», до 25 січня ще можна змінити предмет з пробного тестування ЗНО.

ІА "Вголос": НОВИНИ