Про це повідомляє Корреспондент

Як указує поліція, співробітники іноземних спецслужб можуть намагатися спрямувати розмову на теми поза роботою, намагатися продовжити контакт у неформальній обстановці і в неробочий час, просити надати інформацію для особистих потреб, пропонувати інформацію або допомогу з робочих питань в обмін на послуги.

У зв'язку із цим латвійська спецслужба рекомендує звертати особливу увагу на іноземців, які ведуть себе надто привітно, намагаються швидко перейти на неформальний стиль розмови, встановлюють контакти в соціальних мережах, намагаються викликати реакцію, апелюючи до ідеологічних переконань.

Також слід насторожено ставитися до іноземців, які задають навідні питання про ситуацію у країні, на роботі, особисту фінансову ситуацію.

У рекомендаціях поліції безпеки зазначається, що зусилля співробітників іноземних спецслужб спрямовані на те, щоб отримати інформацію, яка не є загальнодоступною, і стосується національних інтересів і безпеки Латвії.

Як зауважують у латвійській спецслужбі, іноземні шпигуни можуть видавати себе за дипломатів, співробітників державних і муніципальних установ, працівників правоохоронних органів, підприємців і журналістів.

Поліція безпеки також підготувала рекомендації, як діяти, якщо до жителів Латвії звертається шпигун.

Так, якщо місцевому жителю здається, що стався контакт зі шпигуном, поліція безпеки радить уникати негайної відповіді, не давати обіцянок і не брати на себе зобов'язань, звернути особливу увагу на те, яку інформацію хоче отримати іноземний громадянин. 

«У крайніх випадках - під загрозою арешту, тиску на членів сім'ї - можна нібито погодитися на співпрацю, але про це слід негайно повідомити поліції безпеки», - підкреслюється в матеріалі.

 Поліція безпеки гарантує конфіденційність наданої інформації та її джерела, а також нагадує, що за збір і передачу інформації працівникам іноземних спецслужб у Латвії передбачено позбавлення волі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ