Про це йдеться у сюжеті програми «Схеми».

Поліція Латвії у 2012 році заарештувала рахунки фірми-переможця українського тендеру із закупівлі бурових установок, бо запідозрила, що це злочинно здобуті гроші.

Однак тодішні українські правоохоронці запевнили латвійських колег, що вони помиляються: бюджетні українські гроші витрачені законно, тому немає підстав продовжувати розслідування, а гроші слід розморозити.

6 листопада 2013 року Управління з боротьби з економічними злочинами Головного управління Кримінальної Поліції Латвії ухвалило рішення про завершення кримінального процесу.

Як повідомила помічник начальника державної поліції Латвії Беате Лабінська, після зміни влади в Україні додаткових запитів чи пропозицій щодо цієї справи від українських правоохоронців латвійське Управління з боротьби з економічними злочинами не отримувало.

Нагадаємо, нещодавно Генпрокурор Віталій Ярема під час прес-конференції заявив, що розслідування справи по «вишках Бойка» триває. Генпрокуратура встановила, що держава при закупівлі цих бурових установок у 2011 році переплатила 200 млн грн. Разом з тим, ГПУ не може заявити про підозру винним через неможливість проведення слідчих дій в анексованому Росією Криму.

У 2010-2011 роках «Чорноморнафтогаз» купив дві вишки за $800 млн. Переможцями тендерів стали компанії «Rigas Kugu Buvetava» (Латвія) та «Highway Investment Processing LLP» (Уельс). Виявилося, що ціна виробника була майже вдвічі меншою, ніж «ЧНФ» заплатив фірмам-переможцям.

У 2012 році ЗМІ повідомляли, що розслідування діяльності фірми Highway Investment Processing почала прокуратура Великої Британії.

Бурові установки були закуплені у період, коли головою «Нафтогазу» був Євген Бакулін. Тендерну документацію готував його заступник Сергій Кацуба.

Кацуби та Бакулін є сусідами. Вони звели великі маєтки у селі Хотянівка під Києвом.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ