У вівторок, 13-го липня, у Верховній раді  планують розглянути законопроєкт номер 5596 про легалізацію медичного канабісу в Україні.

Про це на сторінці  «Фейсбук» повідомила народна депутатка Галина Васильченко.

Медичний канабіс – лікарський засіб, який має знеболювальний та протисудомний ефект. За словами колишньої виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, в Україні  цього препарату потребують близько двох мільйонів пацієнтів.

 «У нас досі заборонений медичний канабіс. Тому тяжкохворі пацієнти з онкологією, епілепсією, з хворобою Паркінсона, Альцгеймера та їхні рідні змушені їздити за кордон і купувати ліки на чорному ринку», - каже Галина Васильченко

Торік нардепи публічно оголосили, що законопроєкт з легалізації медичного канабісу не потрібен.  Для цього достатньо постанови Кабінету міністрів, яка переносить коноплю зі списку заборонених речовин в список контрольованих. Наразі в постанові КМУ зазначено два препарати на основі канабісу:

«Набілон» – застосовується для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (нудоти і блювоти);

«Набіксімолс» – для зняття спазмів м'язів при розсіяному склерозі.

«Медичний канабіс - це не наркотики. Це ліки. У вигляді піґулок, олійок, капсул, спреїв, сиропів і навіть пластирів. Він давно легалізований в розвинутих країнах. Але не в нас. Ми повинні це змінити»,- резюмує Галина Васильченко.

Раніше львівські активісти, ветерани війни на сході підготували спільне звернення до президента, уряду та Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками з проханням внести зміни в українське законодавство, які дозволять використовувати медичний канабіс у лікуванні.

ІА "Вголос": НОВИНИ