Воєводські управління не встигають легалізовувати перебування всіх охочих іноземців, які до них звертаються. Це призвело до зростання кількості позовів проти цих управлінь та затягування процесу ухвалення рішення щодо набуття легального статусу в країні.

Про це повідомили у Верховній палаті контролю Польщі, передає «Польське радіо».

За словами речниці Верховної палати контролю Ксенії Мацьчак, причина полягає у проблемах із персоналом в управліннях та недостатнім фінансуванням їх діяльності. Термін легалізації перебування осіб, які прибувають з-за кордону протягом чотирьох років, збільшився більш ніж утричі — з 64 до 206 днів. У крайньому разі іноземець чекав на рішення понад три роки.

При цьому під час видачі дозвільних документів на проживання у Польщі порушення виявляють у 70% випадків.

Через затягування розгляду рішення про отримання легального статусу на перебування у Польщі іноземці почали масово подавати позови проти польських служб. Так, у 2014-2018 роках суди ухвалили 115 вироків на користь іноземців, які вчасно не могли легалізувати свого перебування у країні.

За даними польських служб, на початку 2019 року понад 372 тисячі іноземців мали дійсні документи, що засвідчували право на проживання у Польщі, половина з них — українці.

Як писав «Вголос», у Польщі розпустили товариство, що святкувало день народження “одного німецького художника”.

ІА "Вголос": НОВИНИ