Стадіон «Україна» позбавили права приймати матчі Української Прем’єр-ліги. Що думають по це легендарні футболісти «Карпат».

Ветеран львівський «Карпат», капітан кубкової команди 1969-го року Ігор Кульчицький переконаний, що «Україна» у нинішньому її стані – це стадіон, де спокійно можна проводити матчі Прем’єр-ліги. А те, що в Києві розпочали війну з львівськими клубами, він вважає дуже поганим сигналом.

«Арена Львів» – стадіон хороший, але він не наш, не львівський, ним керує Київ, – зазначив один із символів львівського футболу. – Тому і «Рух», і «Львів» мали повне право відмовитися там грати. Це ж кожен вирішує так, як йому зручно. Не розумію, для чого когось примушувати щось робити і а когось вирішувати, де саме проводити матчі. Це неправильно».

На думку Ігоря Кульчицького, потрібні чіткі пояснення, чому стадіон «Україна» перевели в нижчу категорію. «Хай скажуть, поле не таке, чи трибуни не такі, чи роздягальні – про це ж ніхто нічого не каже. Всіх начебто все влаштувало, а тут раптом ось таке незрозуміле рішення. Невже це спеціально проти львівських команд? Якщо так, то нашим керівникам українського футболу варто добре подумати, бо вони роблять щось не так», – наголосив Ігор Кульчицький.

«Я вас можу твердо запевнити: саме поле на стадіоні «Україна» зараз у чудовому стані, я навіть сам здивувався, коли побачив, – заявив ще один колишній футболіст, який є легендарною особистістю львівського футболу, а нині генеральний директор відновлених «Карпат» Степан Юрчишин. Так, на самому стадіоні зараз є що доробляти, ремонтувати, треба вкласти в нього чимало коштів, але загалом він перебуває у належному стані».

Як висловився Степан Юрчишин, для різних поколінь львівського футболу – і гравців чи тренерів, і вболівальників – це рідний стадіон, арена, з якою багато що пов’язано. Колись він мав назву «Дружба», тепер – «Україна», туди ходили десятки тисяч уболівальників. «Тут неповторна аура, яка наче притягує перемоги», – додав він.

Добре відомий футболіст дещо свіжішого покоління «Карпат» Артем Федецький висловив упевненість, що, попри всі нинішні непорозуміння, врешті решт в УАФ змінять своє незрозуміле рішення, і стадіон допустять до чемпіонату.

«По-іншому не можна, – впевнений колишній захисник національної збірної України.  – Переконаний, що якщо за наведення порядку на стадіоні візьмуться «Рух» і «Львів», то вони наведуть там лад за короткий проміжок часу. Це клуби, які неодноразово це доводили. Скажімо, Григорій Козловський знає і вміє вирішувати такі проблеми».

Артем Федецький теж назвав легендарний стадіон «Україна» рідним: «Я тут багато грав, багато хороших футбольних років минуло в мене на цьому полі. Але я так бачу ситуацію: якщо в стадіоні хтось зацікавлений – це одне, якщо ж ні, як це було останніми роками, – тоді є ризик, що можна занедбати справу. Однак я вірю, що «Рух» і «Львів» дадуть цій арені нове дихання, і ми ще побачимо на ній натовпи вболівальників, які палко підтримуватимуть свої улюблені команди».

Віталій Павлишин

ІА "Вголос": НОВИНИ