Лікарі заявляють, що рідко коли рентген будь-кого з її пацієнтів із COVID-19 виявляється без щільних рубців.

Про це пише CBS News.

Вчена Бріттані Банкхед-Кендалл написала в Твіттері: « Легені після COVID виглядають гірше, ніж будь-який тип страшних легенів курця, які ми коли-небудь бачили. І вони руйнуються. І згортаються. І задишка триває».

«Усі так стурбовані смертністю і це жахливо, – сказала вона, –  але для людей, які вилікувалися проблеми не закінчуються».

Банкхед-Кендалл, доцент кафедри хірургії Техаського університету в Лаббоку, лікувала тисячі пацієнтів з моменту початку пандемії. За її словами, пацієнти, у яких були симптоми COVID-19, зазвичай мають нормальний рентген грудної клітки, а ті, хто пройшов безсимптомно – серйозний рентген в 70-80% випадків.

На рентгенівських знімках нормальної легені, легені курця та легені COVID-19, якими Банкхед-Кендалл поділилася, здорові легені чисті з великою кількістю чорного, наповнені повітрям. У легенях курця білі лінії вказують на утворення рубців, тоді як легені COVID повністю наповнені білим.

«Навіть якщо ви зараз не відчуваєте проблем, то у вас, можуть пізніше виникнути проблеми », – переконана вона.

Лікар Емеш Адаля, експерт з інфекційних хвороб і старший науковий співробітник Школи громадського здоров’я університету Джона Гопкінса в Блумберзі, розповів, що деякі пацієнти з важкою формою COVID-19 можуть відчувати вплив на довгі роки.

«Коли хтось одужує від пневмонії, будь то бактеріальна пневмонія чи вірусна пневмонія, знадобиться деякий час, щоб рентген грудної клітки покращився. Рентген відстає у вашому клінічному поліпшенні. Тож вам може бути краще, але рентген грудної клітки все ще виглядає погано», – пояснив він.

На лікування пошкоджених легенів знадобиться час, а деякі зміни можуть бути постійними. За словами науковця, потенційні довгострокові наслідки для здоров'я – ще одна причина, чому люди повинні серйозно сприймати попередження про хворобу.

Тому, якщо у вас виникає задишка після COVID-19, необхідно бути на зв'язку зі своїм лікарем первинної медичної допомоги.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ