Перший симптом, який викликає застереження – це кашель. Також про розвиток пневмонії можуть свідчити закладеність в грудях та важкість дихання.

Про це розповіла завідувачка 2-го пульмонологічного відділення Львівського центру легеневого здоров’я Ольга Толох у програмі «Формула здоров’я».

Кашель в багатьох випадках є захисним механізмом, адже він звільняє від впливу зовнішніх чинників.

«Але в наших умовах, коли кашель розвивається гостро, коли людина не має причин для хронічного кашлю, тобто у неї немає хронічного бронхіту, хронічного обструктивного захворювання легень, бронхіальної астми, і раптом розвивається кашель. Тут потрібно бути дуже уважним», - розповіла Ольга Толох.
За її словами, ускладнене дихання є уже важчим симптомом.

Лікар пояснила, що хворі на пневмонію відчувають закладеність в грудях, дистанційні хрипи. Також у людей з’являється «свист» у грудях.

«Зазвичай, нормальна частота дихальних рухів становить від 14 до 20 на хвилину. Якщо перевищує 20 , то це повинно насторожувати людину, тому що частота дихання понад 30 – це вже є дуже важкий симптом. Як правило, це вже може свідчити про розвиток пневмонії навіть нелегкого перебігу», - зауважила медик.

Читайте більше новин за темою:

ІА "Вголос": НОВИНИ