В Україні з 1 жовтня всі заклади охорони здоров'я видаватимуть електронні лікарняні.

Про це повідомляє міністерство охорони здоров’я

 Як зазначають у міністерстві, у  червні цього року стартував перехідний етап запуску е-лікарняних по всій Україні. До єдиної інформаційної медичної системи за цей час вдалось підключити майже всі українські лікарні, а це близько 3 тисяч.

«Електронні лікарняні — це прозорий, зручний для пацієнта і підзвітний для лікаря процес фіксації надання медичних послуг та подальших страхових виплат. Пацієнту більше не доведеться витрачати свій час на паперову тяганину. На сьогодні уже створено більше 1,1 мільйона електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність”,- зазначив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.

Е-лікарняні будуть розділятися на дві частини. Медичний висновок — це документ після обстеження лікаря, у якому міститься загальний діагноз. Лікар створює його у реєстрі та завіряє електронним підписом. Пацієнт отримує  про це смс-повідомлення. 

Пізніше лікарняний потрапляє до реєстру Пенсійного фонду. І там формується  електронний листок непрацездатності.  Про це також  хворий отримає повідомлення від Пенсійного фонду. Роботодавець зможе побачити  лікарняний на порталі ПФУ.

“Електронні листки непрацездатності формуються автоматично, що зручно для українців. Більше немає потреби збирати довідки та стояти у чергах. Це прискорить процес отримання виплат. До того ж, кожен зможе перевірити інформацію про себе в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України. Завдяки цьому процес стане більш відкритим, а корупційні ризики зменшаться”, — розповів Євгеній Капінус, голова правління Пенсійного фонду України.

Нагадаємо, «Вголос» писав про те, що з 1 жовтня інсулін в аптеках доступний за електронними рецептами.

ІА "Вголос": НОВИНИ