Сьогодні, 20 січня 2022-го року. не стало Миколи Самиціва. За своє довге життя чоловік служив у дивізії «Галичина», а згодом брав участь у боротьбі УПА. Переживши кінець радянської імперії, дивізійник помер власною смертю у рідному місті Зборів, що на Тернопільщині.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив дослідник Ігор Іваньков, дослідник і заступник голови Галицького Братства вояків дивізія «Галичина».

"Йому залишалося всього чотири місяці до 100-ліття... Я боявся цього дзвінка та він таки прозвучав. Ще не сказавши «Алло», я вже знав які почую слова... Вчора на 100-му році життя тихенько відійшов до Бога ще один мій побратим-дивізійник Микола Самиців... Дуже сумно та важко, їх усе менше", - пише він.

Микола Самиців у молоді роки. Фото: Ігор Іваньков

Як повідомив  Ігор Іваньков, Микола Самиців був одним з добровольців української дивізії Галичина. Після радянської окупації Заходу України він продовжив боротьбу проти більшовиків в лавах Української Повстанської армії.  9 квітня 1949-го року він був заарештований радянськими каральними органами, та відбув 25 років концтаборів на Далекому Сході. У жовтні 1991-го року, після здобуття Незалженості України, був реабілітований. 

Микола Самиців в однострої ветерана дивізії "Галичина"

До кінця життя Микола Самиців мешкав у місті Зборів на Тернопільщині, та був членом Галицького братства вояків дивізії Галичини. Попори проживання у іншому місті, належав пан Микола саме до львівської станиці. . На сайті Тернопільської облдержадміністрації повідомляють такі деталі його біографії. 

Він народився у травні 1922 року. 1940 року вступив в члени ОУН. Невдовзі закінчує підстаршинську школу в місті Поморяни. У званні хорунжого залишається працювати, як військовий референт, в осередку ОУН-УПА – постій «Нестюки», під керівництвом сотника «Морозенка».

За наказом ОУН-УПА вступив до української дивізії «Галичина», щоб здобути офіцерський вишкіл. Учасник бою під Бродами. Після поразки знову вступив в УПА, продовжив боротьбу з більшовиками. Був важко поранений, відбув довгі роки ув'язнення та вигнання.

Микола Самиців з побратимом під час проходження служби у дивізії

Від імені редакції «Вголос» висловлюємо співчуття близьким та родині пана Миколи. Вічна пам'ять герою! 

Нагадаємо, як писав "Вголос", у Києві на Троєщині станцію швидкісного трамвая «Генерала Ватутіна» перейменують на честь українського військового діяча, командира УПА Романа Шухевича.

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ