Литва першою в ЄС знизила рівень дипломатичних відносин з Росією. Уряд відкликав посла з Москви, а главі російської дипмісії у Вільнюсі наказано покинути країну. На аналогічний крок вирішила піти й Латвія.

Як повідомляє BBC, за словами міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса, крім висилки з країни російського посла, прийнято рішення закрити консульство Росії в Клайпеді.

«Уряд Литви ухвалив рішення про скорочення дипломатичного представництва. Послу Російської Федерації доведеться покинути Литву», - додав Ландсбергіс.

Глава МЗС також повідомив, що посол Литви у Москві повернеться до Вільнюса, а посол Литви в Україні – до Києва.

Видання зазначає, що Литва стала першою країною, яка пішла на відкликання посла з Москви й зажадала, щоб голова російської дипмісії залишив Вільнюс.

Слідом за Литвою про аналогічне рішення оголосила Латвія. Рига знижує рівень дипломатичних відносин із Москвою, оголосили в латвійському МЗС.

«Враховуючи злочини, скоєні російськими збройними силами в Україні, Латвія послаблює дипломатичні відносини з Російською Федерацією. Про конкретні рішення буде повідомлено після завершення усіх внутрішніх процедур», - написав Едгарс Рінкевичс, головний дипломат Латвії.

Нагадаємо, Литва зуміла повністю припинити імпорт російського газу та стала першою державою Євросоюзу, яка пішла на такий крок.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ