Глава МВС створеного за підтримки ООН уряду національної згоди (УНЗ) Лівії Фатхі Башага звинуватив бійців російської ПВК Вагнера у застосуванні хімічної зброї на території країни.

Про це повідомляє турецьке агентство Anadolu.

«Ополченці, пов'язані з Вагнером, застосували нервово-паралітичний газ проти наших збройних підрозділів у районі Салахаддін на півдні Тріполі», – сказав Башага на пресконференції в Тріполі.

Водночас він не назвав дати події та не розповів про її наслідки.

Російська приватна військова компанія Вагнера відома участю своїх найманців у бойових діях на території Сирії, ЦАР, України, а також Лівії та інших африканських країн.

Також, повідомляється про причетність ПВК до незаконної анексії Криму та підтримки сепаратистських угруповань на сході України. Близько 1400 найманців з ПВК "Вагнера" воюють на боці незаконних збройних формувань Халіфи Хафтара на передовій під Тріполі.

Після революції 17 лютого 2011 року Лівія вступила в смугу політичної нестабільності. У країні були сформовані відразу два уряди – Палата представників в місті Тобрук і Загальний національний конгрес у Тріполі. У підпорядкуванні обох урядів є збройні формування.

Протистояння між УНЗ і Лівійською національною армією (ЛНА), яку очолює фельдмаршал Халіф Хафтар, триває з 2011 року, після повалення і вбивства Муаммара Каддафі. Сили Хафтара підтримують тимчасовий кабінет Абдалли Абдуррахмана.

Конфлікт між двома сторонами загострився навесні 2019 року, коли війська Хафтара висунулися до столиці Тріполі, підконтрольної уряду Сараджа.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ