Повільно після активних обговорень у соціальних спільнотах проблему з нелегальною евтаназією тварин почали забувати, проте 26 травня зоозахисники прийшли на сесію Львівської міської ради з вимогами негайно розслідувати ситуацію в цьому комунальному підприємстві та через евтаназію тварини звільнити його директора Оксану Кошак.

Директор ЛКП «Лев» не готова пояснювати

Натомість директор ЛКП «Лев», яка на своїй посаді працює тільки з березня, заявляє: поки ситуацію не вивчить спеціальна комісія, коментувати всі проблеми, що виникли на підприємстві, яким вона керує, не готова. Проте уточнює, що підприємство, яке вона очолює, працює як ветеринарно-стерилізаційний центр, тому, за законами, там не зобов’язані лікувати всіх тварин, яких привозять волонтери.

«Протягом року ми відловили 550 собак, з них 300 стерилізували та 220 зробили щеплення. Ми не лікуємо тварин, щоб полікувати їх, інколи доводиться витрачати свої кошти. Я розумію, чому у волонтерів стільки претензій, вони б хотіли, щоб ми всіх лікували. Я як керівник готова нести всю відповідальність за те, що відбувається, та готова до зміни правил», – зазначила Оксана Кошак.

Зоозахисники розділилися

Немає єдиної думки щодо діяльності ЛКП «Лев» у захисників тварин та волонтерів, які допомагають цьому центру. Одні повністю підтримують усі дії новопризначеного директора комунального підприємства, інші ж, навпаки, наводять вражаючі приклади жорстокого ставлення до тварин.

Так, у Львівському товаристві захисту тварин зазначили, що в ЛКП «Лев» є проблеми, але вони не пов’язані з нинішнім керівником закладу, а його звільнення не вирішить ситуації.

«Я проти звільнення керівництва ЛКП, але є низка проблем, зокрема важливо, щоб зоозахисники мали доступ до тварин, та потрібно навчати самих працівників цього комунального підприємства, оскільки не всі вони є фахівцями», – зазначила керівник Львівського притулку «Милосердя», представник Львівського товариства захисту тварин Марина Сай.

Підтримує представницю захисту тварин і волонтерка Галина Нагорна, яка заявляє, що в ЛКП «Лев» немає жодних проблем.

«Коли я чую ці жахливі розповіді, то таке враження, що у Львові є два різні ветеринарно-стерилізаційні центри: в одному вбивають тварин, а в іншому їх захищають», – сказала Галина Нагорна.

Натомість зоозахисник Володимир Мішенчук та працівник ЛКП «Лев» Юрій Лукасян стверджують, що в цьому комунальному підприємстві до тварин ставляться вкрай погано.

«Я планував стати опікуном тварини, яку в цьому підприємстві просто усипили, протримавши менше ніж добу, хоча, за правилами, мали тримати п’ять. До речі, я працюю ловцем в ЛКП «Лев» і першим опублікував фото цих жахливих убивств тварин, а тепер директор ЛКП хоче мене звільнити», – зізнається працівник ЛКП Юрій.

Зоозахисник та волонтер Володимир Мішенчук розповідає, що випадки евтаназії тварин та небажання Львівського комунального підприємства обслуговувати безпритульних тварин непоодинокі. Також, за даними зоозахисника, нині в комунальному підприємстві почали діяти нові правила, відповідно до яких, якщо мешканець Львова хоче допомогти безпритульній тварині, але живе в іншому районі міста, не там, де знайшли тварину, то це зробити неможливо.

«Позавчора на перехресті Замарстинівської та Липинського близько 22:00 збили собаку, оскільки «гаряча лінія» ЛКП «Лев» працює з 08:00 до 20:00, то, відповідно, городяни та волонтери, які були на місці, скинулися грішми та повезли тварину в приватну ветеринарну клініку, перед тим викликавши поліцію та зафіксувавши факт ДТП. Зранку, до 08:00 ми намагалися прилаштувати тварину в ЛКП «Лев», але директор нас вигнала, кажучи, що це, можливо, не безпритульна тварина, мовляв, звідки їй знати, що цей собака постраждав у ДТП», – розповідає зоозахисник.

«Щоб довести директору, що це все ж та тварина, ми викликали поліцію, я написав там заяву про відмову приймати хворого собаку, тварину так і не взяли. І ця ситуація в них непоодинока. Було й таке, що важкохворого собаку, якого потрібно було негайно оперувати, тримали два тижні у вольєрі, а коли ми вирішили забрати його у приватну ветеринарну клініку, ветлікар нам сказав, що такі операції роблять тільки на ранніх термінах, бо вартість лікування зростає. Я особисто не знаю директора ЛКП, але таке ставлення до тварин – не людське та жорстоке», – додав Володимир Мішенчук.

Волонтер Ігор Сайко каже, що не підтримує жодну зі сторін, ні керівництво комунального підприємства, ні захисників тварин, які вимагають зміни дирекції, але переконаний, що проблеми в ЛКП «Лев» є і через них страждають тварини.

«Одна з проблем – це правила прийому собак та перша допомога тваринам після ДТП чи побиття. Через низьку зарплату ветеринарів, близько 2 тисяч гривень, немає фахівців, також через мізерні зарплати є мало працівників, зоозахисники їздять поламаною машиною. У притулку всього 60 місць, тоді як, за тими даними, що я знаю, у місті є близько 3 тисяч безпритульних собак», – зазначив Ігор Сайко.

Директора не звільнять

Одразу після пікетів Львівська міська рада створила робочу групу, в яку увійшли зоозахисники, волонтери та представники влади. Проте остаточного рішення ця комісія таки не ухвалила, а тому тепер до її роботи планують залучати інших фахівців.

«Ми разом із зоозахисниками працювали щодо подальших кроків для уникнення конфлікту. І сьогодні було ухвалено рішення про те, що ми запрошуватимемо фахівців, які мають належну освіту та зможуть дати оцінку діяльності ЛКП «Лев»», – заявив керівник управління внутрішньої політики Львівської міськради Євген Бойко.

Начальник відділу кадрів Львівської міської ради Галина Бордун зазначила, що директора ЛКП «Лев» Оксану Кошак, попри скандал та вимоги деяких зоозахисників, не звільнятимуть, оскільки чекають на формування вже нової незалежної комісії.

«Навколо керівника цього підприємства постійно виникали якісь невдоволення, здебільшого вони були реальними. Пригадуєте 2014 рік, коли виконувачем обов’язків директора ЛКП «Лев» була Наталія Місон і тоді зоозахисники пікетували міську раду, потім був Олег Мацих – і знову невдоволення. Тепер керівником з березня є пані Кошак, яку обрали на відкритому засіданні комісії. Якщо деякі захисники тварин кажуть, що все було не прозоро, то не знаю, певно, треба було той конкурс на площі Ринок проводили», – каже Галина Бордун.

Водночас міські чиновники вже традиційно нарікають на брак фінансування та непрофесійність працівників комунального підприємства «Лев».

Поки у Львівській міській раді обіцяють створити кваліфіковану громадську комісію, яка вивчить проблеми в ЛКП «Лев», зоозахисники, які публічно виступили проти діяльності нинішнього керівника комунального підприємства, що опинилось у центрі скандалу, заявили, що не сидітимуть склавши руки та обіцяють прийти на сесію Львівської міськради 9 червня, щоб міська влада почала дослухатися до проблем тварин.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ