Вагітні жінки пройшли сканування на апараті магнітно-резонансної томографії (МРТ), а потужні комп'ютери побудували тривимірні моделі крихітних сердець, що б'ються всередині ще ненароджених дітей.

Команда науковців та медиків з King's College London та Guy's and St Thomas's вважає, що це дозволить покращити турботу про дітей з вродженими вадами серця, пише BBC.

Дослідники кажуть, що їхній підхід лікарні можуть легко застосувати у практиці.

У Вайолет-Вьєнни розвинулися небезпечні для життя аномалії в кровоносних судинах навколо її серця, коли вона ще перебувала в утробі матері.

Проблеми вперше виявили, коли Кірбі-Лі Петтітт прийшла на звичайне ультразвукове обстеження на 20 тижні вагітності.

Вона потім взяла участь в дослідження, щоб побачити серце своєї дитини в найдрібніших деталях.

Дослідження показало звуження головної артерії, що йде від серця – аорти – яке могло б блокувати кровоносну судину після народження. Її донька також мала два отвори в серці.

Але це дозволило лікарям планувати, як врятувати життя Вайолет-Вьєнни після того, як вона народиться.

За тиждень дитині зробили операцію на серці, і зараз, після складного старту це здорова 11-місячна дівчинка.

Серія 2D-зображень серця роблять з різних кутів за допомогою апарата МРТ.

Але серце плоду крихітне, б'ється неймовірно швидко, і дитина рухається в утробі матері, так що зображення серця виглядають нечіткими, розмитими, тоді роблять дійсно надзвичайний крок.

Складна комп'ютерна програма об'єднує зображення разом, адаптує відповідно до биття серця, а потім створює безпрецедентне 3D зображення серця.

Це дає лікарям чітке уявлення про аномалії.

Вроджені вади серця мають до восьми з кожної тисяч дітей, народжених у Великій Британії

Вони можуть бути викликані інфекціями та деякими лікарськими засобами.

Професор Реза Разаві, лікар-консультант з педіатричної кардіології, хотів поліпшити діагностику вроджених дефектів після того, як його донька народилася з одним з таких.

Він описує 3D-зображення як "гарні" і каже, що вони дозволяють лікарям чітко бачити проблему і покращувати догляд.

В рамках дослідження 3D-зображення зробили для 85 вагітних жінок, але натепер цей метод перевірили вже на понад 200 пацієнтах.

Доктор Девід Ллойд, науковий співробітник King's College London, повідомив: "Ми сподіваємося, що цей підхід тепер стане стандартною практикою для команди кардіології плоду Evelina, яка щорічно проводить пренатальну діагностику у 400 дітей".

Він каже, що технологію буде легко запровадити, якщо лікарня вже має апарат МРТ, тому що єдиним новим обладнанням буде комп'ютер з придатним графічним адаптером.

Дослідження є частиною проекту iFind, яка має за мету збільшити кількість виявлених проблем зі здоров'ям під час стандартного сканування вагітних.

Якщо вони діагностуються тільки після народження, то може бути втрачений життєво важливий час при спробі встановити діагноз.

ІА "Вголос": НОВИНИ