Секретар Львівської міської ради, свободівець Маркіян Лопачак повідомив про масштабну земельну аферу в Рудному, яке увійшло до Львівської МТГ. Як з‘ясувалося, фактично вся територія місцевого парку — 4,2 га землі — приватизована. Цікаво, що одну із найбільших ділянок у парку привласнив колишній однопартієць Лопачака, якого вигнали з партії — екс-депутат ЛМР Олександр Клюс. А тепер Лопачак повертатиме землю громаді.

Про деталі цієї афери Маркіян Лопачак розповів у своєму «Фейсбуці».

«Земельні афери в Рудному просто шокують. Про дивні схеми приватизації тут було відомо давно. Їх намагались розслідувати. Але ніхто і не думав, що все настільки масштабно…4,2 га землі — фактично вся територія давнього парку — приватизована! І забудова триває з усіх боків.

Тут вже і комплекс котеджів. І багатоквартирні будинки. І ресторан. На ділянці, яку спочатку взяли в оренду під будівництво дитячого садка, а потім нагло приватизували. А одна ділянка і взагалі — стоїть на річці!

Ясна річ, що все це просто так не минулося. Старі садиби, що поряд із парком — затоплює. Водовідведення — нікудишнє, або його взагалі нема. А дорога у кожну зливу — неначе канал», — розповів Маркіян Лопачак.

Поспілкувавшись із мешканцями Рудного та оглянувши територію, Секретар ЛМР підготував та зареєстрував у раді ухвалу, якою пропонує повертати незаконно приватизовану землю громаді. Співавтором ухвали став директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко.

«Що пропонуємо? Перше: заблокувати будь-які дії з цією землею — ні купівлі, ні продажу, ні оренди, ні будівництва. Доки ми не дізнаємось, як її відібрали в громади. Друге: провести повну інвентаризацію. З‘ясувати, що й кому в цьому парку належить. Чи законно воно було куплено/побудовано/приватизовано. Третє: повернути у власність громади все те, що було незаконно привласнене. А також те, що є критично потрібним для інфраструктури району», — зазначив Маркіян Лопачак.

За словами посадовця, депутатський корпус Львівської міської ради розглядатиме це питання вже на найближчому засіданні 16 вересня.

Слід зазначити, що у своєму повідомленні Лопачак згадує про земельну ділянку у парку, яку спершу взяли в оренду під будівництво дитячого садка, а потім — приватизували. До цього якраз і причетний колишній «свободівець».

Йдеться про депутата Львівської міської ради (2010-2015 рр.) від «Свободи» Олександра Клюса, якого вигнали з партії ще в 2014 році.

Олександр Клюс

Як пише видання «Діло», бувши депутатом Рудненської селищної ради Залізничного району Львова, а згодом і депутатом Львівської міської ради, Олександр Клюс отримав земельну ділянку площею 0,8 га (кадастровий № 4610165500:01:004:0036) для будівництва та обслуговування приватного дошкільного закладу (дитячого садочку) в смт.Рудно по вул.Міцкевича,1а.

Через пресслужбу ЛМР ми звернулись також за коментарем до іншого співавтора ухвали, директора департаменту «Адміністрація міського голови» Євгена Бойка. Нам відповіли, що наразі секретар ЛМР Маркіян Лопачак розлого прокоментував цю ситуацію, а представники виконавчої гілки готові дати коментарі лише після того, як ця ухвала буде прийнята на сесії ЛМР. 

ІА "Вголос": НОВИНИ