Під час візиту до України Президента Польщі Анджея Дуди, Володимир Зеленський подякував народові Польщі за підтримку й допомогу українцям, а польському Сейму - за лояльність до наших громадян. Президент України анонсував «дзеркальний» законопроєкт про права поляків в Україні аналогічно до польського, який зараз діє щодо вимушено переселених українців.

Сьогодні, 22 травня, під час візиту до України Президента Польщі Анджея Дуди, Володимир Зеленський подякував польському Сейму за нещодавно прийнятий закон про допомогу громадянам України. За словами Президента України, це абсолютно безпрецедентне рішення, за яким наші громадяни, котрі вимушено тимчасово переїхали до Польщі через агресію росії, отримують майже такі ж права й можливості, як і громадяни Польщі. Йдеться про легальне проживання, працевлаштування, навчання, медичну опіку, соціальні гарантії. 

«Це великий крок, великий жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України. І цей крок не залишиться одностороннім. Я вважаю, що найближчим часом ми повинні подати до Верховної Ради України аналогічний, дзеркальний законопроект. Дай Боже, щоб польським громадянам ніколи в житті не знадобилися всі ці переваги за таких умов, за умов війни. Але ці закони мають велике символічне значення, вони показують, що українці й поляки – рідні та рівні», - наголосив Президент України Зеленський. 

Володимир Зеленський очікує, що депутатський корпус України підтримає цей закон швидко і більшістю голосів.

Окрім того, перед своїм виступом Володимир Зеленський підписав указ, який відзначає особливу роль польського міста Жешув. Указом запроваджено спеціальне почесне звання Місто-рятівник для польських міст-партнерів України, які сьогодні допомагають українцям та українській армії.  Першим звання міста-рятівника отримав Жешув. 

Нагадаємо, сьогодні ІА «Вголос» писала, що під час виступу в українському Парламенті Президент Польщі Анджей Дуда сказав, що не заспокоїться, поки Україна не стане членом ЄС.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ