Головний економічний радник президента України Петра Порошенка Борис Ложкін був виведений із

До Інвестради України увійшли топ-менеджери найбільших світових компаній, Про це йдеться у статті на сайті Al Jazeera, передає ТСН

Національної інвестиційної ради через кілька годин після того, як журналісти телеканалу Al Jazeera попросили у політиків коментар з приводу продажу United Media Holdings (UMH) в 2013 році.

Журналісти телеканалу стверджують, що Порошенко та Ложкін під час продажу UMH отримали десятки мільйонів доларів «брудних грошей» від олігарха Сергія Курченка, який відігравав ключову роль у злочинній схемі режиму Віктора Януковича.

Австрійські правоохоронці розслідували транзакцію в розмірі 130 мільйонів доларів, яка стала частиною угоди, підозрюючи, що ці гроші були отриманні внаслідок  відмиванні грошей. Пізніше вони закрили справу, заявивши, що не отримали жодних доказів того, що «гроші були брудними», частково через те, що не отримали жодної інформації від своїх українських колег.

Але журналісти Al Jazeera стверджують, що мають у своєму розпорядженні документ, який показує, що гроші, які сплачувалися за купівлю UMH, були отримані з позики, забезпеченої вкраденими активами.

Журналісти стверджують, що позику забезпечив Курченко.

«Курченко виставив $ 50 млн як заставу за цим кредитом. Однак раніше секретний український судовий наказ, оприлюднений Al Jazeera в січні, показав, що гроші були проведені через три кіпрських компанії, які були частиною величезної «злочинної організації» в рамках справи Януковича», — пишуть журналісти.

Al Jazeera наголошує, що це означає, що майже третина грошей, які Ложкін і його інвестори отримали від продажу UMH, мали  незаконне походження.

«Не можна припустити, що продавці знали про сумнівну заставу кредиту, зроблену Курченком, але існують питання про те, чи на той час було проведено належну перевірку», – йдеться у розслідуванні.

Також Al Jazeera стверджує, що Петро Порошенко володів 3% у компанії UMH на момент її продажу Курченку, хоча президент раніше заявляв, що продав свою частку за декілька місяців до угоди. Якщо це так, то Порошенко від продажу UMH отримав $ 15 мільйонів, пише Al Jazeera.

Речник Порошенка у коментарі Al Jazeera заявив, що Порошенко не володів часткою UMH на момент продажу, тож не отримував ніяких коштів від угоди. Повідомляється, що телеканал чекає на коментар Ложкіна.

7 лютого стало відомо, що Петро Порошенко вивів з Національної інвестиційної ради Бориса Ложкіна. Журналісти Al Jazeera пов'язують це із своїм розслідування, але Ложкін на своїй сторінці у Facebook написав, що хоче зосередитися на власному бізнесі. 

UMH group – українська міжнародна мультимедійна група, заснована Борисом Ложкіним наприкінці 1990-х років. У 2010 році Петро Порошенко отримав частку в UMH. У 2013 році Ложкін оголосив про укладення угоди з продажу 98 % акцій UMH – групі компаній СЄПЕК, яка належить Сергію Курченку. Оцінка суми угоди, що публікувалася в пресі – $ 450-500 млн.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ