Про це сьогодні заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко під час позапланової перевірки слідчого ізолятора СБУ в Києві за участю уповноваженого Верховної Рад з прав людини Валерії Лутковської та глави СБУ Василя Грицака.

«Ми воюємо за те, щоб права людини дотримувалися навіть до таких підозрюваних на всій території України... Ми прийняли рішення змінити керівника департаменту Генпрокуратури, який наглядатиме за дотриманням прав людини в місцях позбавлення волі... Северець досить відомий правозахисник, який найближчим часом обійме цю посаду. Сьогодні він уже приїхав до Києва й оформляє документи. Думаю, що це (його призначення, – ред..) різко змінить саму атмосфер», – заявив Луценко.

За його словами, перше завдання, яке отримав новий керівник департаменту, – це виведення системи медичної допомоги «з-під контролю СІЗО, з-під департаменту виконання покарань». «Це має бути цивільна служба, яка інакше ставитиметься до ув'язнених», – сказав генпрокурор.

Луценко також пообіцяв ініціювати зміну запобіжного заходу заарештованим, які мають серйозні проблеми зі здоров'ям, і тим, хто занадто довго перебуває в СІЗО.

«Зараз ми разом із Валерією Володимирівною (Лужковською, – ред.) їдемо в офіс омбудсмена, де мені вручать список із 15 осіб, які, на думку адвокатів та омбудсмена, перебувають у СІЗО з великими проблемами зі здоров'ям або абсолютно нерозумними термінами тримання, який навіть перевищує десять років. Пан Северець, за першим своїм дорученням, після оформлення, отримає ці клопотання, відповідно адвокати їх можуть заявити в суді, а прокуратура, якщо знайде можливість, підтримає зміну запобіжного заходу», – сказав Луценко.

ІА "Вголос": НОВИНИ