Депутати Луцької міськради підтримали звернення до Президента України щодо негайного скасування постанови Кабінету Міністрів України про підвищення ціни на газ для населення. Про це інформує власкор "Вголосу".

У проекті звернення наголошується на необґрунтованості підвищення тарифів на газ та на тепло. Також акцентується увага на низький рівень доходів українців та постійний ріст цін.

“Ми, депутати Луцької міської ради, вважаємо рішення Уряду від 19 жовтня 2018 року про підвищення ціни на газ для населення неприпустимим і таким, що порушує конституційні права громадян України на доступні житлово-комунальні послуги для всіх споживачів, порушенням їх конституційних прав на достойний рівень життя. Більше того, переконані, що боргова політика уряду є неефективною і такою, яка шкодить національним інтересам і вітчизняній економіці. Наголошуємо, що внутрішні резерви України за умови їх ефективного використання та викорінення корупції дозволять забезпечити економічну незалежність держави, у тому числі енергетичну.

«Укргазвидобування» та приватні компанії видобувають з українських надр понад 20 млрд кубометрів газу. У той же час населення України споживає 17 млрд кубометрів. Україна має чудові перспективи нарощувати видобуток власного газу, видобуваючи не тільки поверхневий газ, а й горизонтальний та газ на великих глибинах, який залишається недоторканим. Цим газом Україна могла б покривати усі свої потреби та продавати його на експорт.

Крім того, аналіз поточної ситуації в Україні засвідчує випередження зростання тарифів над зростанням доходів населення. Останні протягом трьох років зросли щонайменше у п'ять разів, при тому, що за даними Держслужби статистики України 2015-го номінальна заробітна плата українця зросла на 20,5 % проти 2014 року, а реальна — зменшилася на 20,2 %. Упродовж 2017-го реальна зарплата збільшилася на 19 % порівняно з 2016 роком (довідково: 2016 рік до 2015 року – 9 %).

Паралельно з цим, ще скасовуються субсидії, які багато людей отримували в попередні роки. Скасовуються субсидії навіть, якщо одна людина з родини виїхала працювати за кордон, навіть якщо вони десь там комусь перерахували пенсії. Таке масове скасування субсидій — це ще один удар по українцях.

І саме тому, ми, депутати Луцької міської ради, в такій складній ситуації зобов’язані стати на захист людей, що нас обирали, та звернутися до Президента України з вимогою припинити цей злочин над українцями, оскільки це ще одне необґрунтоване підвищення тарифів на газ та на тепло.

У відповідності до п. 15 ст. 106 Конституції України Президент України зупиняє дію актів Кабінету Міністрів України з мотивів невідповідності цій Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності.

Враховуючи вищевикладене, вимагаємо від Президента України виконати конституційний обов’язок перед громадянами країни і зупинити дію Постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року щодо підвищення ціни на газ для населення та вжити заходів щодо скасування вказаної Постанови Кабінету Міністрів України”, — йдеться у зверненні.

ІА "Вголос": НОВИНИ