Сто тисяч євро тіла кредиту, який отримав Львів від Європейського банку реконструкції та розвитку для розв'язання сміттєвої проблеми у місті, вже сплатили львів’яни з міського бюджету цього року.

Про це «Вголосу» повідомила голова постійної депутатської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради Наталія Шелестак.

За її словами, з 25 млн грантових євро на три проекти – будівництво сміттєпереробного заводу, рекультивацію полігону у селі Великі Грибовичі та діяльність міської компостувальної станції - місто вибрало поки що тільки 8,8 млн євро. За ці кошти проводять рекультивацію звалища та працює компостувальна станція.

«Рекультивація звалища у Грибовичах перебуває вже на другому етапі. Там вже стоять очисні споруди та очищають озера», - пояснила Наталія Шелестак.
Водночас, за її словами,  зараз місто платить шалені відсотки за те, що Європейський банк реконструкції та розвитку зарезервував кошти для Львова для будівництва сміттєпереробного комплексу. Але коли почнуть будувати той комплекс – невідомо.

Як вдалося дізнатися активістці,  мешканці мікрорайону Кривчиць Мар'яна Куц у Львові, 18 травня 2021 року укладено договір між ЄБРР та польською компанією Control Process S.A.  Проте досі фірма не почала жодних робіт, бо не сплатила банківських гарантій. На побудову заводу довготерпеливі львів'яни очікують вже п'ять років.

«Вголос» також звертався з запитом до Львівської міської ради за інформацією щодо погашення кредиту. Але досі не отримав жодної відповіді.

А тим часом на Пластовій, де планують побудувати завод, продовжує горіти стихійне сміттєзвалище.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ