Про це під час круглого столу на тему: «Волинський експеримент Генрика Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період» у Рівному заявив віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запур, повідомив історик, завідувач відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук.  

«Вчора, 6 листопада, у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл «Волинський експеримент Г. Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період». На його засідання прибув «десант» з Луцька на чолі з віце-консулом Мареком Запуром та професором Миколою Кучерепою, які презентували перевидані українською мовою щоденники Юзевського», – написав історик.

«Українські науковці на круглому столі чітко заявили, що захід є провокаційним і не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Генрика Юзевського, оскільки Польща захопила частину території УНР у 1919-1920 рр. Бо насправді «волинський експеримент» був спрямований на утвердження польської влади та асиміляцію місцевих українців. У відповідь на це віце-консул встав і заявив, «що Української держави у той час не існувало, Львів  – то є польське місто і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас»,  –наголосив Ігор Марчук.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ