Львів’яни просять встановити у Львові на площі Маланюка пам’ятний знак одному з найвідоміших львів’ян Ернестові Тарлерському.

Петицію з таким проханням зареєстровано на сайті петицій Львівської міської ради.

Автор петиції Павло Янчинський зазначив, що Ернест Тарлерський, більш знаний у Львові як пан Едзьо, був власником найпопулярнішої кнайпи кінця XIX - початку XX століття – «Атласс» (теперішній «Атляс»).

«Заклад користувався шаленою популярністю насамперед тому що всім там було затишно та комфортно, попри статус. Та й сам пан Едзьо мав ще те почуття гумору. У «Атлассі» навіть можна було розрахуватися віршами! Та й з огляду на комфортне розташування, туди часто заходили за нагальної потреби багато львів’ян. Відтак, пан Едзьо, засвідчуючи підприємницький талант, зробив перший платний туалет у Львові. Відтоді, коли хтось хотів піти у вбиральну, казав, що «йде до пана Едзя»», - нагадує автор петиції.

Тому, на думку Павла Янчинського, пан Едзьо актуалізує нагальну проблему – відсутність громадських туалетів. Адже в центральній частині міста 5 громадських вбиралень, з яких жодна не працює! А в інших районах громадські вбиральні часто просто відсутні.

«Я вважаю, що скульптурна композиція (пам’ятний знак) панові Едзю стане новим туристичним магнітом, оскільки майже всі львівські екскурсоводи проходячи повз теперішній «Атляс», розповідають саме про Ернеста Тарлерського», - говорить львів’янин.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові на площі Маланюка встановлено скульптуру Францу-Ксаверу Моцарту, яка спричинила дуже багато дискусій серед львів’ян. 

ІА "Вголос": НОВИНИ